Om utbildningen
En alternativ väg till gymnasiekompetens
Allmän kurs vänder sig till vuxna som känner att de behöver inspiration och stöd för att orka ta tag i sina gymnasiestudier. Skolformen är lite friare och kan vara ett alternativ för den som redan har provat allt och kanske till och med gett upp.
Allmän kurs har stora möjligheter att anpassas efter din förmåga och ditt sätt att lära dig. Vi arbetar till viss del tematiskt och ämnesöverskridande, där mötet och gemenskap med andra är centralt. Du studerar i din egen takt på den nivå du befinner dig i nära samråd med studievägledare kring din studieplan.
Utbildningen ökar din förståelse för samhället och samhällsfrågor. Därigenom kan du utveckla dina möjligheter att påverka din egen livssituation genom fortsatt utbildning som leder till arbete eller andra sätt att engagera dig på.
Du studerar i din egen takt på den nivå du befinner dig, i nära samråd med studievägledare kring din studieplan.
Kurstiden varierar beroende på vilka förkunskaper du har. Ett år är den kortaste kurstiden för att få ett studieomdöme. Studieomdömet används för att söka högre utbildning, och kan användas först då tidsomfattningen är uppnådd. Vilka kurser och hur lång tid du behöver läsa tydliggörs vid terminsstart i samtal med studie/yrkesvägledare.
Mål för utbildningen
En förutsättning för att du ska lyckas med studierna och dina mål på allmän kurs är att du har en egen önskan om att studera och är beredd att tillsammans med andra deltagare och lärare söka kunskap samt mötas i samtal och diskussion kring lärandet.
- Grundläggande och/eller särskilda behörigheter för högre studier vid yrkeshögskola, högskola eller universitet
- God studievana inför högre studier
- Stärkt i att arbeta tillsammans med andra
- Stärkt självkänsla och självförtroende
- Stärkt i självständigt arbete med eget ansvar.
Kommande kursstarter
Varför välja Molkoms Folkhögskola?
CSN-berättigad
Du väljer studietakt
Kursinnehåll
Kursen är 39 veckor per läsår.
Följande gymnasiebehörigheter ges möjlighet att uppnå under studietiden:
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
- Svenska 2/Svenska som andraspråk 2
- Svenska 3/Svenska som andraspråk 3
- Matematik 1-4
- Engelska 5-7
- Samhällskunskap 1a1, 1a2, 2
- Naturkunskap 1a1, 1a2, 2
- Historia 1a1, 1a2
- Religion 1, 2
Har du redan någon eller några av ovan nämnda kurser, studerar du vidare i ämnet och utvecklas utifrån de kompetenser du redan har. Förutom behörighetsämnena ingår olika aktiviteter och schemabrytande tema-dagar såsom gemensamma friluftsdagar, fotbollsturneringar, teaterbesök.
Några gånger om året är det skolaktivitet på kvällstid eller på en helg.
Resor mellan skolans olika enheter som finns i Karlstad och Molkom förekommer. Kostnaden för den resan betalas inte av skolan.
Egen utrustning/låneutrustning
Under skoltiden använder du egen dator eller lånar skolans. De digitala läromedlen har du tillgång till via skolan. Övriga läromedel och studiematerial som exempelvis matematikbok köper du själv.
Så ansöker du
För att ansöka behöver du ha fyllt 18 år. För att din ansökan ska vara fullständig bifogar du följande:
Personligt brev
Personbevis
Betyg
Intresseanmälan
Välkommen till Molkoms Folkhögskola!
Vill du söka vidare till högre studier eller har du ett intresse inom film, skådespeleri, animation eller hälsa som du vill utveckla eller jobba med? Då kan Molkoms folkhögskola vara platsen för dig. Du kommer studera i trevliga lokaler med...