Kommande starter
Om utbildningen
Fordonstekniker El/IT - Tunga fordon
YH-program, 1,5 år, Malmö, med vissa delmoment i Lund
Digitalt upprop 26 aug, studiestart 2 sept 2024
En fordonstekniker inom området El/IT för tunga fordon en specialist som arbetar med att säkerställa att elektriska och elektroniska system i tunga fordon fungerar korrekt, att fordonen är säkra och att de uppfyller de senaste kraven och standarderna inom branschen. Det är en viktig och spännande yrkesroll med mycket potential i den pågående omvandlingen av fordonsindustrin mot mer elektrifierade och digitaliserade fordon.
Fordonsbranschen - tunga fordon behöver många fordonstekniker de närmaste 5-10 åren, enligt Motorbranschens Yrkesnämnder. Arbetsförmedlingen förutspår en stor brist på kvalificerade bilmekaniker med kompetens inom el-, hybrid- och gasbilar de kommande åren.
Utbildningens mål är att utbilda tekniker som klarar dagens och framtidens fordonsteknik med huvudsaklig inriktning på eldrift och fordonens alltmer avancerade datorsystem. Detta kräver specialiserad kunskap och en gedigen teoretisk grund. Att diagnosticera, testa och åtgärda fel i dessa system kräver matematisk-logisk förmåga.
Utbildningens innehåll och omfattning är framtagen utifrån branschens krav på kompetens.
Mål med utbildningen
- Självständigt utföra diagnosticering, mätning och analys av fordons delsystem och dess funktionalitet.
- Självständigt bevaka utvecklingen av ny teknik inom området fordon och ansvara för sin egen kompetensutveckling.
- Självständigt övervaka och kvalitetssäkra reparations- och uppgraderingsprojekt med tillhörande tids- och resursplanering samt dokumentation.
- Ansvara för att arbetsprocesser utförs säkert enligt gällande lagstiftning och arbetsplatsens föreskrifter samt kunna identifiera och kommunicera förbättringsåtgärder.
- Självständigt ansvara för kundrelation med hänsyn till kundlojalitet och varumärke.
Möjliga yrkesroller
- Elfordonstekniker - Tunga fordon
- Fordonstekniker el/hybrid - Tunga fordon
Kursplan
Utbildningens upplägg
Du studerar på plats hos Movant Stockholm, Malmö eller Borås. Under utbildningen varvas teori och praktik. Undervisningen sker i huvudsak av lärare med pedagogisk utbildning, arbetslivserfarenhet och spetskunskap inom relevant område. Dessutom förekommer externa föreläsare. I undervisningen sker moment där de studerande får möjlighet att omsätta den teoretiska kunskapen till praktiskt kunnande.
LIA (lärande i arbete) genomförs som näst sista kurs i utbildningen och examenarbete som avslutande kurs. Dessa två kurser kopplas ihop genom att de studerande genomför exempelvis en observation, ett förbättringsarbete eller en fördjupning kopplat till ett för fordonstekniker avgränsat arbetsområde som har behandlats under utbildningen.
Så ansöker du
Alla kan söka en YH-utbildning! Det finns såklart behörighetskrav men kan man visa att man kan klara utbildningen finns möjlighet till en utbildningsplats.
Ansökan görs via yh-antagning.se.
Behörighet delas upp i två delar; grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper.
Grundläggande behörighet är något av följande:
- gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du anser du att har förutsättningar enligt punkt 4 ovan så kontakta oss. Beroende på vilken bakgrund du har (t.ex. arbetslivserfarenhet) kan vi behöva pröva dina förutsättningar genom validering.
Särskilda förkunskaper för denna utbildning:
Matematik 2a (minst betyg E/3/G i gymnasieskolans kurs)eller motsvarande
Ellära 1 (minst betyg E/3/G i gymnasieskolans kurs)eller motsvarande
Saknar du bägge eller något av dessa betyg? Då kan vi erbjuda preparandkurs på distans under våren. När du ansöker anger du att du vill gå preparandkurs och i vilket ämne (Ma2 eller Praktisk ellära) och efter genomförd kurs är du behörig till Movants utbildningar som har dessa förkunskapskrav. Du erhåller dock inget formellt gymnasiebetyg i ämnet. Önskar du det kan du istället gå via Komvux – ange då i ansökan att du kompletterar med betyg senare.
Examen & Intyg
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om/ i
- Fordonsbranschens teknikskifte mot el- och hybridfordon, hur dessa är uppbyggda och fungerar samt hur infrastruktur påverkas och utvecklas.
- Elektronik i fordon, inbyggda och uppkopplade IT-system; dess funktionalitet, uppbyggnad och hur de kommunicerar.
- Matematiska beräkningar inom ellära och datakommunikation.
- Säkert arbete inom el/hybridfordon enligt lagstiftning och riktlinjer.
- Kvalitetssäkring och dokumentation av arbetsprocesser från diagnosticering till reparation.
- Kundrelationer och intern kommunikation.
Intresseanmälan
Movant – från jobbdröm till drömjobb
Gemensamt för Movants utbildningar är det nära samarbetet med branscher och näringsliv, det personliga förhållningssättet till varje elev och en stark vilja att se möjligheter. Movant är för dig som vill komma ut på arbetsmarknaden, byta karriär eller höja din...