Sök utbildning 👉
Arbetsmarknadsutbildning

Isoleringsmontör (AUB)

Movant, i Växjö
Längd
35 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Löpande intag i mån av plats. se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
35 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Löpande intag i mån av plats. se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Löpande intag i mån av plats.

  • Klassrum
  • Växjö

Om utbildningen

Isoleringsmontör – ett yrke som sparar energi

Som isoleringsmontör arbetar du med att skapa energieffektiva och säkra lösningar inom teknisk isolering. Det finns två huvudinriktningar inom yrket: VVS-isolering och isoleringsplåtslageri.

  • VVS-isolerare isolerar kalla och varma rör samt ventilationskanaler i exempelvis bostäder, kontor och sjukhus.
  • Isoleringsplåtslagare jobbar främst inom industrin och isolerar större system som rör, pannor, cisterner och behållare.

Det här yrket passar dig som är händig och gillar att hitta kreativa lösningar. Varje arbetsplats kan ha unika behov som kräver att du tänker om och anpassar isoleringen. Du kommer att arbeta i olika miljöer, både trånga utrymmen och större industrier, och arbetet kan ibland kräva god rörlighet och styrka. Som isoleringsmontör får du använda både praktiska och teoretiska kunskaper, vilket gör yrket varierat och utmanande.

Dina arbetsuppgifter som isoleringsmontör

Din huvudsakliga uppgift är att säkerställa att värme, kyla och ljud inte läcker in eller ut från olika utrymmen. Du bidrar till säkrare och mer miljövänliga byggnader genom att isolera system som transporterar brandfarliga ämnen, vilket minskar risken för olyckor. Som isoleringsmontör hjälper du också till att minska bullernivåer och skyddar byggnader mot brand.

Jobbmöjligheter

Det finns goda möjligheter till jobb för isoleringsmontörer, särskilt då energibesparing och hållbarhet blir allt viktigare i både bostäder och industrier.

Om utbildningen

Test och kartläggning – 3 veckor
Utbildningen inleds med en test- och kartläggningsperiod där du får prova på yrket och se om det passar dig. Under dessa veckor får du en bild av dina förutsättningar och möjligheter inom isoleringsmontörsyrket.

Yrkesutbildning – 24 veckor
Efter den inledande fasen fortsätter utbildningen på heltid, 40 timmar per vecka. Under dessa 24 veckor får du lära dig grunderna inom områden som värme, el och svets. Därefter får du fördjupa dina kunskaper inom VVS-, brand- och ljudisolering.

APL (Arbetsplatsförlagt lärande) – 8 veckor
Utbildningen inkluderar 8 veckor APL, vilket innebär praktik på en arbetsplats. Under denna tid får du möjlighet att träna dina yrkeskunskaper i verkliga arbetsmiljöer och samtidigt knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.

Utbildningens mål

Målet med utbildningen är att du ska få de kunskaper och färdigheter som krävs för att anställas som lärling inom yrket.

För mer information om Isoleringsmontör (AUB), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskaper

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen och kunna arbeta som isoleringsmontör behöver du ha goda kunskaper i svenska språket.

Vem kan söka utbildningen?

Du som är inskriven hos Arbetsförmedlingen har möjlighet att ansöka till denna utbildning. Arbetsförmedlingen har ett nationellt intag, och det är de som beslutar om du kan delta.

Övriga rekommendationer

Yrket som isoleringsmontör kan innebära resor till olika arbetsplatser, och därför rekommenderas det att du har B-körkort.

Examen & Intyg

Nödvändiga säkerhetsutbildningar och intyg ingår
Utbildningen inkluderar också viktiga säkerhetskurser som:

  • Brandfarliga arbeten
  • Mobila arbetsplattformar
  • Fallskydd
  • SSG Entré
  • Safe Construction Training

Alla dessa säkerhetsutbildningar registreras automatiskt i ID06 kompetensdatabas, vilket gör att du har rätt behörigheter för att arbeta inom yrket.

Fortsatta studier

Lärling och branschcertifikat

Efter utbildningen behöver du arbeta som lärling i cirka ett år på ett företag anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Under lärlingstiden får du praktisk erfarenhet som förbereder dig för branschprovet.
För att bli branschcertifierad isoleringsmontör krävs att du genomgår ett branschprov via VVSYN. För att vara behörig att ta detta prov behöver du ha godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1A och Svenska 1 eller Svenska som andraspråk från gymnasiet.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Isoleringsmontör (AUB)

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Movant
Norra Deltavägen 3
41705 Göteborg

Movant – från jobbdröm till drömjobb 

Gemensamt för Movants utbildningar är det nära samarbetet med branscher och näringsliv, det personliga förhållningssättet till varje elev och en stark vilja att se möjligheter. Movant är för dig som vill komma ut på arbetsmarknaden, byta karriär eller höja din...

Läs mer om Movant och visa alla utbildningar.

Highlights