Videoreportage
Om utbildningen
Utbilda dig till naprapat
Naprapatutbildningen är en fyraårig specialistutbildning inom manuell medicin. Studietakten är heltid och pedagogiken bygger genomgående på integration mellan teoretisk, praktisk och klinisk undervisning. Utbildningen är ställd under statlig tillsyn och är studiemedelsberättigad för studenter från Sverige, Norge och Finland.
Naprapatprogrammet - flera utbildningar i en
Redan efter första året kan du söka och bli certifierad massör genom Branschrådet Svensk Massage (BSM). Efter första året blir du även personlig tränare och kan ansöka om certifiering genom Active Sweden nationell PT-licens (EQF4). Efter fyra års studier och avlagd naprapatexamen kan du genomföra praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Utbildningens innehåll
Hälften av studierna på naprapatprogrammet ägnas åt kurser såsom anatomi, fysiologi, neurologi, ortopedi och idrottsmedicin. Den andra hälften omfattar specialisering inom huvudämnet naprapati där du får lära dig att undersöka och diagnostisera besvär i muskler och leder samt behärska de manuella behandlingsteknikerna:
- triggerpunktsbehandling
- stretching
- klassisk massage
- mobilisering
- manipulation
För att du som naprapat ska kunna förebygga besvär och arbeta med rehabilitering kompletteras undervisningen i manuella behandlingstekniker med bland annat träningslära och ergonomi. Kombinationen av medicinska kunskaper och specialiseringen inom naprapati gör att du som naprapat kan ta ansvar för att ställa diagnos och avgöra när du själv ska behandla eller när du ska hänvisa patienten vidare till läkare eller annan vårdgivare.
Ämnesblock
Kurserna på naprapatprogrammet är fördelade på totalt sex ämnesblock varav det största utgörs av huvudämnet Naprapati.
- Anatomi
- Fysiologi
- Medicin
- Naprapati
- Idrottsmedicin
- Forskningsmetodik
Valbara kurser
Naprapathögskolan erbjuder valbara kurser inom pedagogik och forskning. Kurserna riktar sig till studenter på naprapatprogrammet med starkt intresse för dessa frågor och syftar till att främja kunskapsutvecklingen inom manuell medicin. I nuläget erbjuds tre valbara kurser varav samtliga sker i nära samarbete med Karolinska Institutet och Sophiahemmet Högskola.
- Pedagogiskt spår
- Forskningsspår med inriktning naprapati
- Forskningsspår med inriktning idrottsmedicin
Du får praktisk erfarenhet från klinik
Under utbildningens andra termin börjar du praktisera dina kunskaper på någon av högskolans kliniker. Där får du som student, under handledning av legitimerade naprapater, ta emot egna patienter som sökt sig till högskolan för behandling. Klinisk naprapati, eller verksamhetsförlagd undervisning (VFU), som det också kallas, utgör länken mellan teoretisk och praktisk undervisning.
Fördjupa dina kunskaper i din C-uppsats
Forskningsmetodik är ett ämne som pågår genom hela utbildningen och under det fjärde året använder du dessa kunskaper när du skriver din C-uppsats inom det område du valt att fördjupa dig i. När du fått godkänt i alla kurser och avlagt slutprov med godkänt resultat erhåller du din naprapatexamen och är då väl förberedd att påbörja din legitimationspraktik och inleda din yrkeskarriär som naprapat.
HEP - alternativ för dig som vill gå ett elitidrottsanpassat program
För att möjliggöra parallella satsningar på elitidrott och studier erbjuder Naprapathögskolan ett ”Elitidrottsanpassat program”. Programmet vänder sig till dig som idrottar på elitnivå och innebär en individuell anpassning av utbildningens studieplan. Läs mer på utbildningens webbsida.
Kommande kursstarter
Varför välja Naprapathögskolan?
Eftertraktad utbildning
CSN-berättigad
Behov på
arbetsmarknaden
Öppet hus & förberedande kurser
Att välja utbildning är ett av livets viktigaste val. För att ge dig mer information om utbildningen och hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut anordnar Naprapathögskolan varje år tre förberedande kurser.
Kurserna ger dig en introduktion till några av de ämnen som ingår i naprapatutbildningen och en inblick i hur det är att studera till naprapat. Samtliga kurser är meriterande vid ansökan till naprapatutbildningen.
Du kan välja mellan:
- Introduktionskurs
- Massagekurs
- Stretchingkurs
Öppet hus
Varje år bjuder Naprapathögskolan in till öppet hus.
På Öppet hus får du möta lärare och personal från Naprapathögskolan som berättar om utbildningen, hur det är att plugga hos oss och hur det är att jobba som naprapat. Du får även chansen att få svar på dina frågor och funderingar.
Program
- Presentation
- Rundvandring
- Frågestund
Information
- Datum: 7 mars 2025
- Plats: Naprapathögskolan, Kräftriket 23A
Vill du veta mer? Läs mer på utbildningens webbsida eller kontakta skolan.
Efter utbildningen
Arbetsmarknaden för naprapater är god. Naprapati är en väletablerad och populär behandlingsform och behovet av naprapater är stort. Besvär i muskler och leder är en av vår tids största folksjukdomar och en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar inom arbetslivet.
Andra faktorer som talar för en fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden för naprapater är att:
- Naprapati etablerat sig som en av de mest uppskattade behandlingsformerna inom idrottsvärlden
- Antalet företag som anlitar naprapater inom företagshälsovården ökar
- Antalet landsting som tecknar vårdavtal med naprapater ökar
- Naprapatyrket är ett av de yrken som inte kan digitaliseras eller outsourcas till andra länder
- Antalet yrkesverksamma naprapater som går i pension ökar vilket leder till ett ökat behov av nyutbildade naprapater
Din framtid
Fram tills nyligen har det varit vanligast att nyexaminerade naprapater startat klinik i egen regi. De senaste åren har det emellertid skett ett trendbrott och idag är det vanligast att nyexaminerade naprapater inleder sin karriär som anställda. En intressant utveckling under senare år är ett ökat antal större kliniker, ofta med tvärvetenskaplig profil där tex. naprapater, läkare, psykologer och fysioterapeuter samlas under ett och samma tak.
Så ansöker du
Följande behörighetskrav gäller för ansökan till naprapatutbildningen.
- För sökande med betyg från Sverige: Grundläggande behörighet för högskolestudier.
- För sökande med betyg från Norge: Generell studiekompetanse.
- För sökande med betyg från övriga länder: Individuell prövning. Har du utländska betyg behöver du ett utlåtande över din utländska utbildning – en bedömning genom Universitets- och högskolerådet. Svenska som andraspråk 1-3 samt Engelska är ett krav. Kontakta Naprapathögskolan för mer information.
Naprapathögskolan hjälper gärna till att räkna ut poäng utifrån dina betyg och meritpoäng. De kan också svara på frågor om vad du kan göra för att förbättra dina möjligheter att bli antagen.
Meritpoäng
Naprapathögskolan har ett eget system för meritpoäng. Systemet innebär att olika studie- och yrkesmässiga erfarenheter ger den sökande extra poäng som adderas till betygsmedelvärdet från gymnasieskola/vidaregående eller komvux. Läs mer på utbildningens webbsida.
Ansökan
Du ansöker via ett formulär på utbildningens webbsida.
Urval
Till grund för ordinarie urval ligger betyg från gymnasium/vidaregående, komvux eller resultat från högskoleprov. Sökande placeras i olika kvotgrupper baserat på om man har betyg från Sverige, Norge eller övriga länder. Sökande inom respektive kvotgrupp rangordnas efter betygsmedelvärde inklusive meritpoäng.
Alternativt urval
De sökande som inte har formell behörighet kan ha möjlighet att söka till kvotgruppen Reell kompetens. För att bedömas i den kvotgruppen krävs följande:
Lägst betyg Godkänt alternativt E i:
- Svenska/Svenska som andraspråk A+B eller Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska A och B eller Engelska 5 och 6
- Matematik A eller Matematik 1a, b eller c
- Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
- Minst tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt ett giltigt högskoleprov.
HEP – högskola med elitidrottsanpassat program
Ansökan till elitidrottsanpassat program görs i ansökningsformuläret. Du ska bifoga ett motiveringsbrev samt ett intyg från ditt specialidrottsförbund där det framgår att du idrottar på elitnivå.
Examen & Intyg
Naprapatexamen erhåller du efter att ha genomgått det fyraåriga naprapatprogrammet med godkänt resultat. Naprapatexamen är en yrkesexamen och ett krav för att få genomföra i Sverige föreskriven praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Legitimationstjänstgöring är i dagsläget inget krav för naprapater som ska arbeta i Norge.
Naprapater har skyddad yrkestitel och efter naprapatexamen kan du i Sverige ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Vid examen erhålls:
- Diplom utfärdat på svenska respektive engelska
- Slutbetyg
- Utbildningsbevis
Kostnader
Naprapatutbildningen är belagd med undervisningsavgifter som erläggs års- eller terminsvis.
För höstterminen 2025 är terminsavgiften 56 500 SEK.
I undervisningsavgiften ingår lån av klinikkläder, stetoskop, reflexhammare, blodtrycksmanschett samt elektronisk tillgång till kursmaterial och vetenskapliga artiklar som högskolan äger rätt att publicera. Kostnad för kurslitteratur tillkommer.
Studiemedelsberättigad utbildning
Naprapatutbildningen är studiemedelsberättigad för studenter från Sverige, Norge och Finland. Det innebär att högskolans studenter kan söka studiebidrag och studielån samt dessutom har möjlighet att teckna merkostnadslån.
Reportage
"Gedigen utbildning med många jobbmöjligheter"
Så sammanfattar Hassan Aldudjaili sin utbildning och sitt val av yrke. Hassan berättar vidare att han idag driver egen naprapatklinik i Uppsala men att drömmen är att arbeta med ett fotbollslag i Spanien.
Under sina fyra år på Naprapathögskolan stod Hassan för ett mycket lyckat kårordförandeskap, dessutom skrev han ett examensarbete som kom att ta honom ända till Chicago.
Öppet hus
Öppet hus på Naprapathögskolan
Vill du veta mer om naprapatutbildningen? Besök oss på öppet hus! Under besöket berättar vi om utbildningen och guidar dig i högskolans lokaler. Du får träffa studenter som demonstrerar olika behandlingstekniker och möta lärare och personal från högskolan.
Har du inte möjlighet att besöka oss på öppet hus är du välkommen att kontakta oss för att boka tid för ett studiebesök när det passar dig.
Var: Naprapathögskolan, Kräftriket 23 A. Går även att delta digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Anmälan: Görs på Naprapathögskolans webbplats.
Välkommen!
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,8
En fantastisk skola med kompetenta lärare och mycket praktisk undervisning redan från år 1. Ger en bred medicinsk bas och troligtvis sveriges bästa idrottsmedicinska kurs.
Jag är så tacksam över att få vara en del av denna skola, och att jag får chansen att lära mig om manuell terapi. Naprapathögskolan är en skola som ger oss en stor bredd av kuns...
Naprapathögskolan
Utbilda dig till naprapat vid Nordens största högskola inom manuell medicin på Naprapathögskolan i Stockholm! Naprapathögskolan i Stockholm är en privat högskola som grundades 1970. Skolan är den största i Norden inom manuell medicin och har ca 400 studenter, varav...
En (hittills) väldigt bra och gedigen utbildning som berör många olika ämnen. Den teoretiska kunskapen inom naprapati får man omsätta till praktiska färdigheter ute på skolklini...