Videoreportage
Drifttekniker / Processoperatör
Yrkeshögskoleutbildning
Siktar du på en snabb karriär inom teknik och tillverkning där du har en nyckelroll i produktionen?
Som drifttekniker/processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla såväl process som produkt. En del av arbetet sker i kontrollrum och en del ute i anläggningen. Du arbetar alltså både praktiskt och med att tänka ut och hitta lösningar på problem. Du får stort eget ansvar och arbetar med både människor och maskiner.
Yrkesliv
Efter utbildningen är du attraktiv för arbetsgivare inom till exempel kraft/värmeproduktion, pappers- och massaindustri och vatten- och avloppsreningsverk. Drifttekniker och processoperatör är egentligen olika namn på samma arbete, beroende på vilken bransch du jobbar i. Oftast arbetar en drifttekniker i skift, vilket ger stor frihet, ledig tid för återhämtning och tillägg på lönen. Inom processindustrin sker ständig teknisk utveckling vilket medför ett ökat behov av kunskap hos drifttekniker och processoperatörer. Samtidigt som industrin minskar den totala arbetsstyrkan har man stora pensionsavgångar. Flera industrier har redan idag svårt att hitta kompetent personal, och man förutspår att rekryteringsproblemen kommer att öka ännu mer i framtiden.
Praktisk information
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för helfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.Tillgång till egen bärbar dator med Office-paketet är en förutsättning för att klara studierna.
Kommande kursstarter
Behörighet
Förkunskapskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land) samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:
Naturvetenskapsprogrammet
- Matematik 2c
- Fysik 1a
- Kemi 1
Teknikprogrammet
- Matematik 2c
- Fysik 1a
- Kemi 1
El- och energiprogrammet
- Matematik 2a
- Energiteknik 1
- Naturkunskap 1a1
Industritekniska programmet
-
Matematik 2a
-
Industritekniska processer 1
-
Produktionskunskap 1
Teoretiska kurser som finns på fler program
- Matematik 2
- Naturkunskap 1b
- Naturkunskap 2
Om du saknar ett slutbetyg, kan du söka på så kallad reell kompetens. Då görs en individuell bedömning av dina meriter.
Urval
Urval görs utifrån betyg, tidigare utbildning och urvalsprov.
Utbildningens innehåll
- Kommunikation och ledarskap 5 YH-poäng
- Energiteknik 20 YH-poäng
- Värme och strömningslära 20 YH-poäng
- Förnybar energi 15 YH-poäng
- Processkemi 25 YH-poäng
- LIA I 25 YH-poäng
- Underhållsteknik 25 YH-poäng
- Hydraulik och pneumatik 15 YH-poäng
- Ellära och elteknik 25 YH-poäng
- LIA II 35 YH-poäng
- Operativ drift och yrkesroll 10 YH-poäng
- Arbetsmiljö och säkerhet 10 YH-poäng
- Processreglering 20 YH-poäng
- Vattenreningsteknik 20 YH-poäng
- Massa och pappersteknik 15 YH-poäng
- Kraft och värmeteknik 20 YH-poäng
- Reservkraftsystem 5 YH-poäng
- Kärnkraftteknologi 15 YH-poäng
- Fjärrvärme och fjärrkyla 15 YH-poäng
- LIA III 40 YH-poäng
- Examensarbete 20 YH-poäng
Utbildningens upplägg
Utbildningen ges på distans med fysiska träffar varannan vecka i Oskarshamn eller Växjö. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer föreläsaren ibland att vara på plats på ena studieorten och då följer andra studieorten föreläsningen digitalt. Föreläsningar varvas med studiebesök, laborationer och räknestugor. Laborationerna genomförs främst i Oskarshamn och på Linnéuniveristet i Kalmar. Under utbildningen genomförs studiebesök på olika branschrelaterade företag.
Att studera på distans ger dig mer flexibilitet och frihet, men också stort ansvar att lägga den tid som krävs på studierna. Att delta vid de fysiska träffarna i Växjö eller Oskarshamn är också en viktig del av den pedagogiska modell som utbildningens upplägg bygger på.
Tre arbetsplatsförlagda kurser, Lärande i arbete (LIA),ingår i utbildningen. Under LIA-kurserna får du omsätta teoretiska kunskaper i praktiken ute på arbetsplatser. Det ger möjlighet till direktkontakter med arbetsgivare, och en god insikt i ditt framtida arbete redan under utbildningens gång.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för helfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.
Ansökan
Ansökan öppnar 19 februari.
Intresseanmälan
Nova - Utbildning, FoU & Affärsutveckling Facebook
En kreativ kunskapsmiljö som arbetar för regionens utveckling
Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling erbjuder möjlighet till att studera längre och kortare YH-utbildningar, högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar på heltid, deltid eller på distans. Utbildningarna tas fram i samarbete med näringslivet och utifrån behov. Novas uppdrag är att bidra till hållbar...
Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar.