Om utbildningen
Utbildningen Arkitektur och design vänder sig till dig som vill jobba inom arkitektur, design, inredning, scenografi eller konst. Utbildningen ger en bred förståelse i designprocess och rumslig gestaltning. Den lägger stor vikt på att utveckla din konstnärliga förmåga och erbjuder därmed en bra grund för fortsatta studier både i Sverige och i utlandet.
Om utbildningen
Det här är en förberedande utbildning där praktiska uppgifter varvas med teori. Här lär du dig att kommunicera dina idéer genom skiss- och modellarbeten. Med hjälp av din föreställningsförmåga utvecklar du dina problemlösande färdigheter.
Du kommer att arbeta tredimensionellt med en rad tekniker och material som kartong, gips, betong och trä. I teckning, måleri och skulptur tränar du seende, färg och gestaltning. Du möter också olika begrepp inom arkitektur och design som till exempel hållbar utveckling och kontext. Foto, digital bildhantering och presentationsteknik är också viktiga moment under läsåret.
Under året kommer du att jobba med flera olika kurser och projekt i skolans verkstäder och ateljéer. Du möter ett antal gästlärare som arbetar inom scenografi, arkitektur och design, samtliga med egen verksamhet och ett par är också knutna till ledande högskolor inom olika yrkesområden. Tillsammans kommer vi att göra en rad studiebesök på arbetsplatser, gallerier och museer – allt för att öka upptäckarglädjen och ge impulser till nya tankar och idéer.
Ämnen och material
- Arkitektur och design 11,4 veckor
- Teckning och måleri 11,0 veckor
- Form – Trä 3,8 veckor
- Skulptur I 3,8 veckor
- Skulptur II 3,8 veckor
- Introduktion till scenografi 1,6 veckor
- Presentationsteknik med perspektivteckning 2,0 veckor
- Individen och gruppen 0,8 veckor
- Orientering i konst- och designteori 0,8 veckor
- Digital bildbehandling och fotografi 1,0 veckor
Så ansöker du
Behörighet
Den som söker ska ha genomgått gymnasieskola, gymnasiesärskola, motsvarande utbildning eller kan på annat sätta bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Med samlade betygsdokument, kursintyg och arbetsintyg ska samtliga sökande styrka sin behörighet.
När du fyllt i och skickat ansökan på hemsidan får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida för digitala arbetsprover. På denna sida styrker du också din behörighet genom att ladda upp betyg och intyg.
Om du är på väg att fullfölja dina gymnasiestudier, men inte hinner få ditt slutbetyg i tid, be då din skola att ordna ett intyg som styrker att du är studerande och snart är färdig med dina gymnasiala studier.
Ansökan
Information om att söka till läsåret 2024-2025 finns på skolans webbsida. Ansökan gör du direkt på hemsidan från och med mitten av mars 2024 och den ska vara inne senast måndagen den 20 maj 2024 kl 23.59. Under samma tidsperiod kan du ladda upp dina arbetsprover digitalt.
Kostnader
Studieavgiften för läsåret 2023-24 är 18 000 kronor per termin, alltså 36 000 kronor för hela läsåret. I summan ingår bland annat materialet som du arbetar med på utbildningen. Avgiften betalas terminsvis. Nyckelviksskolans styrelse tar beslut om studieavgiften för läsåret 2024-25 under våren 2024.
Du som söker fullt studielån hos CSN får även ansöka om merkostnadslån till undervisningsavgiften om det behövs. Merkostnadslån beviljas endast för den del av studieavgiften som inte avser undervisningsmaterial. Du kan under 2023-24 beviljas högst 14 000 kr per termin.
Videoreportage
Intresseanmälan
Allting börjar här. Nyckelviksskolan är som ett växthus för framtidens formgivare, designers, arkitekter och konstnärer. Så har det varit i nästan 70 år. Nyckelviksskolan ger ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design samt ett tvåårig program i Konst-...