Sök utbildning 👉
Konst- och kulturutbildning

Konst- och hantverkspedagogik

Nyckelviksskolan, i Stockholm (+1 orter)
Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Längd
80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Konst- och hantverkspedagogik

Att studera konst- och hantverkspedagogik på Nyckelviksskolan kan öppna många möjligheter! Konst- och hantverkspedagogprogrammet är en unik tvåårig utbildning som förenar praktiskt arbete inom konst och hantverk med pedagogisk reflektion och tillämpning. En konst- och hantverkspedagogs arbete handlar om att skapa möjligheter till kommunikation och relation – genom arbete med konst och hantverk i olika material och tekniker.

Om utbildningen

Kärnan i konst- och hantverkspedagogyrket är att en människas arbete med konst och hantverk kan bidra både till personlig utveckling och hälsa samt främjar människors kreativitet och socialisationsförmåga.

Utbildningens två år ger kunskaper inom arbete med trä, textil, keramik, skulptur, teckning och måleri, och utgår från ett pedagogiskt perspektiv. I utbildningen varvas de praktiska kurserna med teoretiska block där det ingår studier i pedagogik, metodik och praktiska övningar, grupparbeten, studiebesök och workshops. Utbildningen innefattar även ett projektarbete och en längre praktikperiod där dina praktiska erfarenheter och teoretiska kunskaper knyts samman. 

Om du vill utbilda dig inom konst- och hantverkspedagogik är det bra om du har erfarenhet från arbetslivet och är nyfiken på att bredda dina kunskaper. På Nyckelviksskolan får du de verktyg som du behöver. Lärarna på konst- och hantverkspedagogprogrammet är själva utövande konsthantverkare, konstnärer, formgivare och pedagoger. Vi tar också in gästlärare med särskilda specialkunskaper.

Delar av utbildningen kommer att ställa krav på din förmåga att arbeta självständigt, till exempel vid inläsning av text eller i arbetet med egna projekt. 

Programmets upplägg
Under det första läsåret på utbildningen sker ett grundläggande arbete i de olika ämnena: de olika verkstädernas tekniker och utrustning gås igenom, de specifika hantverken och materialens möjligheter undersöks, samtidigt som de konstnärliga processerna ges stort utrymme. Inom teoriområdet skapas en plattform för gemensamt lärande, om hantverkspedagogikens metoder, aktuella målgrupper och konstens och hantverkets roll i samhället. Genom studiebesök på arbetsplatser och genom gästlärares medverkan skapas medvetenhet kring yrkets möjligheter.

Det andra läsåret kretsar kring fördjupning – av hantverket, konstnärliga processer och yrkesrollen. Redan under höstterminen riktas fokus mot den kommande projekt- och praktikperioden, genom ledarskapsträning, projektplanering, skrivövningar och fördjupade studier på det konstnärliga och hantverksmässiga området. Under andra läsåret genomförs ett individuellt utformat projekt där konst, hantverk och pedagogik möts. Där ingår också yrkespraktik där de studerande ges möjlighet att pröva yrkesroll, metoder, material och övningar. I samband med projektarbete och yrkespraktik skrivs en rapport där projektet och dess genomförande beskrivs och analyseras.

Om yrket
Konst- och hantverkspedagogprogrammet på Nyckelviksskolan kan vara starten på en ny yrkesbana för dig. Det kan också innebära en kompetenshöjning inom din nuvarande yrkesroll.

Konst- och hantverkspedagoger återfinns inom många olika områden i samhället, exempelvis inom rehabilitering, på daglig verksamhet, inom äldrevård, i integrationsprojekt eller inom psykiatri såsom på kvinnojourer eller inom socialpsykiatri. En konst- och hantverkspedagog kan även arbeta på folkhögskolor, inom kulturskolan och andra konstutbildningar, på fritidsgårdar eller på museer.

Målgruppen kan vara människor som av varierande skäl vill eller behöver uttrycka sig på andra sätt än genom det talade och skrivna ordet. Det kan också vara människor som på olika sätt, genom hantverket och konsten, ges möjlighet till gemenskap och delaktighet i samhället.

Arbetsmarknaden har på senare år breddats i takt med att fler uppdragsgivare fått upp ögonen för yrkeskåren. Flera kommuner har till exempel valt att satsa på konst- och hantverkspedagogik som ett sätt att utveckla den sociala verksamheten samt förstärka det pedagogiska uppdraget på museer och konsthallar.

Ämnen och material

  • Konst- och hantverkspedagogik – pedagogik, konst- och hantverkspedagogiskt arbete, socialpedagogik, specialpedagogik 10,8 veckor
  • Tredimensionella tekniker – trä, keramik, skulptur, textil form, re-make och materialstudier 18 veckor
  • Tvådimensionella tekniker – textila tekniker, teckning och måleri, grafiska tekniker 14,4 veckor
  • Digitala verktyg – foto, film, bildbehandling, layout och redigering 7,2 veckor
  • Materialfördjupning 8,4 veckor
  • Projektarbete 10,8 veckor
  • Yrkespraktik 7,2 veckor
  • Individen och gruppen 1,6 veckor
  • Orientering i konst- och designteori 1,6 veckor
För mer information om Konst- och hantverkspedagogik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Den som söker ska ha genomgått gymnasieskola, gymnasiesärskola, motsvarande utbildning eller kan på annat sätta bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Med samlade betygsdokument, kursintyg och arbetsintyg ska samtliga sökande styrka sin behörighet.

När du fyllt i och skickat ansökan på hemsidan får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida för digitala arbetsprover. På denna sida styrker du också din behörighet genom att ladda upp betyg och intyg.

Om du är på väg att fullfölja dina gymnasiestudier, men inte hinner få ditt slutbetyg i tid, be då din skola att ordna ett intyg som styrker att du är studerande och snart är färdig med dina gymnasiala studier.

Ansökan

Information om att söka till läsåret 2024-2025 finns på skolans webbsida. Ansökan gör du direkt på hemsidan från och med mitten av mars 2024 och den ska vara inne senast måndagen den 20 maj 2024 kl 23.59. Under samma tidsperiod kan du ladda upp dina arbetsprover digitalt.

Kostnader

Studieavgiften för läsåret 2023-24 är 18 000 kronor per termin, alltså 36 000 kronor för hela läsåret. I summan ingår bland annat materialet som du arbetar med på utbildningen. Avgiften betalas terminsvis. Nyckelviksskolans styrelse tar beslut om studieavgiften för läsåret 2024-25 under våren 2024.

Du som söker fullt studielån hos  CSN får även ansöka om merkostnadslån till undervisningsavgiften om det behövs. Merkostnadslån beviljas endast för den del av studieavgiften som inte avser undervisningsmaterial. Du kan under 2023-24 beviljas högst 14 000 kr per termin.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Konst- och hantverkspedagogik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Nyckelviksskolan
Granvägen 1
181 32 Lidingö

Allting börjar här. Nyckelviksskolan är som ett växthus för framtidens formgivare, designers, arkitekter och konstnärer. Så har det varit i nästan 70 år. Nyckelviksskolan ger ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design samt ett tvåårig program i Konst-...

Läs mer om Nyckelviksskolan och visa alla utbildningar.

Highlights