Videoreportage
Om utbildningen
Studera till stödpedagog inom funktionshinderområdet
Utbildningen stödpedagog riktar sig till dig som vill utvecklas inom ditt yrkesområde, göra skillnad i arbetet för människor med funktionsnedsättningar, deras anhöriga och även vara ett samverkande stöd för att kvalitetssäkra och höja yrkeskunskapen brett inom LSS-verksamhet.
Utbildningen bedrivs i ett modernt klassrum med digitala väggar. Distansupplägget gör att du kan genomföra din utbildning där du är och ändå träffa lärare med en samlad spetskompetens inom vård och omsorg för funktionshinderområdet, noga utvalda från hela landet.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du anta ett utökat ansvar för delar av det systematiska kvalitetssäkrande arbetet inom LSS-verksamhet, samarbeta i tvärprofessionella team och team med stödpedagoger. Du kommer att kunna vara ett utökat stöd för både verksamhetsansvarig och den egna eller andra verksamheter inom vård och omsorg.
Kommande kursstarter
Varför välja Omsorgsförlaget ?
Distansutbildning med digitala träffar
Behov på
arbetsmarknaden
Personlig och yrkesmässig utveckling
Så ansöker du
Du ansöker via vår hemsida
Behörighetskrav
För att bli antagen behöver du ha grundläggande behörighet + särskilda förkunskaper eller kunna styrka att du har motsvarande förkunskaper genom reell kompetens.
Grundläggande behörighet innebär att du har en slutförd gymnasieutbildning, svensk eller från ett annat land. Om du inte har svenska som modersmål ska du ha tillräckliga kunskaper i svenska.
Därtill ska du ha särskilda förkunskaper med lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Hälsopedagogik, 100p,
- Specialpedagogik 1, 100p,
- Specialpedagogik 2, 100p
eller
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
och
- Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2, 100p
samt yrkeserfarenhet på:
- Minst 1 års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Ansöka på reell kompetens
Om du saknar betyg som styrker din behörighet till utbildningen, kan du söka på reell kompetens. Det innebär att vi gör en bedömning av dina faktiska kunskaper, oavsett hur du skaffat dem. Det gör vi genom att be din arbetsgivare intyga dina kunskaper utifrån ett antal frågor, eller genom en intervju. Har du jobbat inom funktionshinderomsorg fyra år eller mer på minst 50 % anser vi att du uppfyller kraven på särskild behörighet som gäller Hälsopedagogik, och Specialpedagogik 1 och 2. Det är då viktigt att du bifogar intyg på detta till din ansökan och kontaktuppgifter till en person (helst närmaste chef) som kan intyga din kompetens.
Efter utbildningen
Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen med examensbevis.
Kursinnehåll
I utbildningen ingår följande kurser:
- Praktisk juridik inom social omsorg
- Funktionsnedsättningar
- Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd
- Etik och professionellt förhållningssätt
- Människan i utveckling
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- LIA - lärande i arbete
- Examensarbete
En viktig del i utbildningen är att förena teori och kunskapsinhämtning med praktisk färdighetsträning. Det sker genom engagerande uppgifter där du enskilt eller tillsammans med andra studerande, tittar på verkliga situationer som uppstår inom LSS-verksamhet, i mötet med personer med funktionsnedsättning, deras anhöriga, andra medarbetare i verksamheten eller samhället och utformar det bemötande eller arbetssätt som är lämpligt och som huvudpersonen och situationen efterfrågar.
Du kommer att ta del av föreläsningar, kunskapsprov och reflektionsuppgifter med handledande feedback samt ha stort utbyte av det kollegiala erfarenhetsutbyte som sker med andra studerande i utbildningen.
Din kunskapsinhämtning och färdighetsträning omvandlas till kompetens undan för undan genom utbildningen, men kanske framförallt genom det självständiga analysarbete som du genomför både under kursen Lia - Lärande i Arbete och det avslutande Examensarbetet.
Allt ditt lärande sker i en trygg och tillgänglig studiemiljö och med utmanande och engagerande studieuppgifter där du får möjlighet att växa och bygga den kompetens som just din nuvarande och framtida arbetsgivare är i stort behov av.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,9
Tydligt upplägg, kompetenta lärare jättebra utbildning!
Har varit 2 underbara år. Fungerat toppen att kombinera studier med ordinarie arbete. Bra upplägg.
Vi är Omsorgsförlaget
Omsorgsförlaget är ett socialt utbildningsföretag, med samhällsnyttan som främsta vinstintresse och mål. Vi arbetar med utbildning, föreläsningar och litteratur inom omsorgsverksamhet, men också inriktningar inom socialt arbete, hälsa, eHälsa och skola. Vårt arbete utgår från en helhetssyn på människan...
Jag rekommenderar alla som jobbar inom LSS att delta i denna utbildning. För mig var det en fantastisk resa med nya upplevelser. Jag har lärt mig mycket och känner mig redo att ...