Videoreportage
Sömnad
Lär dig att sy professionell sömnad!
Sätergläntan erbjuder en utbildning i sömnad - folkligt mode där du får lära dig både traditionell handsömnad och modern sömnad. I handsömnaden syr du för hand medan det i den moderna sömnaden ingår maskinsömnad och mönsterkonstruktion. Färg och form är viktiga delar under utbildningen.
År 1
- Material, teknik, redskap I
- Material, teknik utifrån traditionen
- Material, teknik, inspirationsprojekt
- Projektarbete I
Första året får du lära dig grunderna i modern sömnad och handsömnad. Inspiration och kunskap hämtar vi från den äldre folkliga traditionen men också från det moderna formspråket.
I ämnet handsömnad syr du för hand sömnadsprover i lin och ull, till exempel detaljer från särkar och västar, men även hela plagg exempelvis skjortor och livstycken. Du får studera och göra uppmätningar på äldre handsydda plagg och rita mönster som anpassas och provas in till dig själv och nutida användare.
I den moderna sömnaden lär du dig att konstruera mönster efter egna mått, både genom mönsterkonstruktion på papper och genom drapering på docka. I utbildningen ingår det att sy kjol, blus/skjorta, klänning och en enkel byxa. Inom den moderna sömnaden används symaskin men det förekommer även handsömnad som används inom couture. Du provsyr ett antal detaljer inför varje klädesplaggs-moment. Via färg- och formuppgifter lär du dig hur du kan arbeta med ett eget formspråk inför dina plaggkonstruktioner.
Under året tas även upp hur man kan arbeta med återbruk. Vi lyfter fram hur man har förhållit sig till detta förr och möjliga förhållningssätt idag.
Färgning av garn och tyg samt broderi ingår i utbildningen. I materialläran får du kunskaper om tygerna du använder och hur du vårdar kläder och textilier.
Teckning, färg och form är viktiga inslag i utbildningen och du tränar dig i kritiskt tänkande kring form och funktion. Vi arbetar ofta i projektform, både inom respektive utbildning och i gemensamma projekt med andra elever på skolan.
Slöjd- och kulturhistoria ger dig möjligheter att se det textila arbetet ur historiska, kulturella och ekonomiska perspektiv. Du får kunskap och inspiration genom att studera äldre folkliga föremål. Du arbetar både med nya och äldre redskap och metoder.
Året avslutas med ett fem veckor långt praktiskt, självständigt projektarbete som redovisas bland annat genom en rapport och på skolans vårutställning.
År 2
- Material, teknik, redskap II
- Material, teknik, redskap – immateriella kulturarvet
- Inspirationsprojekt
- Projektarbete II
Andra året arbetar du i huvudsak med ärmplagg, ytterplagg och byxa.
Inspiration får du både från det folkliga och moderna modet. Sömnadsteknikerna fördjupas och befästs. Syrafärgning av garn och tyg ingår.
Under år 2 arbetar du mer självständigt och med längre projekt. Du kommer under läsåret att arbeta med ett analysprojekt och ett inspirationsprojekt. Vissa projekt görs i samarbete med andra utbildningar och ibland görs kortare eller längre studieresor i anslutning till projekten.
Med hjälp av tecknings- och formlektionerna får du tillfälle att vidare utveckla ditt formspråk.
Året avslutas med ett sex veckor långt praktiskt, självständigt projektarbete. Detta arbete redovisas tillsammans med en skriven rapport för en fristående opponent och är också med som en del i skolans vårutställning.
År 3
- Teknikfördjupning
- Småföretagarkunskap och marknadsföring
- Global slöjd och hantverk
Valbara kurser
- Produktutveckling eller De levande kulturarven
- Praktik (5 veckor) eller Serietillverkning
- Avslutande projektarbete eller Gesällarbete i dräktsömnad (vid godkänd gesällprovsansökan)
Tredje och sista året ger dig de kunskaper i sömnad du behöver för kunna arbeta professionellt och få de rätta redskapen som grund för att arbeta självständigt som anställd eller i eget företagande. Kunskaperna i färg och form utvecklas och du ges ytterligare möjligheter till specialisering och att befästa din handaskicklighet.
Under läsåret arbetar du med ett eget produktutvecklingsprojekt och ett uppdragsprojekt. I samråd med dina lärare väljer du inriktning på dina projekt som du vill fördjupa dig i.
Du kan antingen arbeta med kulturhistorisk inriktning eller med att förnya sömnaden.
Inom ämnet handsömnad finns det möjlighet att avlägga ett gesällbrev.
Du får kunskaper i entreprenörskapets förhållningssätt och villkor, krav från myndigheter samt grundläggande kunskaper om småföretagarkunskap och marknadsföring.
Genom internationella utblickar kan du jämföra olika traditioner och låta dig inspireras av olika kulturers slöjd- och hantverkstraditioner.
Som avslutande arbete kan du antingen göra ett gesällprov i dräktsömnadyrket (handsömnad) eller välja att göra ett självständigt projektarbete om 7 veckor. Detta arbete redovisas tillsammans med en skriven rapport för en fristående opponent. Resultatet är också en del av skolans vårutställning.
Ansökan och behörighet
Slutförd gymnasie-, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning eller viss yrkeserfarenhet.
Kursledare
Johanna Runbäck
Utbildad vid textillinjen på Mora folkhögskola samt Sätergläntans sömnadsutbildning. Startade egen firma år 2008 och syr sedan dess måttsydda folkdräkter på beställning. Johanna håller kvällskurser i Vuxenskolans regi samt är rådgivare i dräktfrågor på Rättviks Hemslöjd. Sedan 2009 lärare och 2010 huvudlärare i handsömnad vid Sätergläntans läsårsutbildning.
Mia Svensdotter Ljungström
Mia är vår vikarierande sömnadslärare, och är en textilintresserad pedagog med rötterna i det folkliga och i folkmusiken. Hon driver sin firma Livtag i Falun där hon syr nytt och ändrar folkdräkter främst från Södra Dalarna. Hon har också kursverksamhet där deltagarna kan sy folkliga plagg till sin dräkt eller efter egen inspiration.
Intresseanmälan
En gränsbrytande mötesplats och kunskapscentrum för slöjd och hantverk
Vi erbjuder kunskap som formar framtiden. Utgångspunkten i våra utbildningar och kurser är alltid naturens material i kombination med handaskicklighet inom slöjd och hantverk. På Sätergläntan får du unik kunskap om hela processen: från råmaterial till färdiga alster. Sätergläntan är...
Läs mer om Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk och visa alla utbildningar.