Konstutbildningen
GRUNDLÄGGANDE KONSTUTBILDNING VID SIGTUNA FOLKHÖGSKOLA
En grundläggande konstutbildning för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande.
OM UTBILDNINGEN
Konstutbildningen passar för dig som söker en gedigen, praktisk och teoretisk grundutbildning i konst. Du får möjlighet att prova olika konstnärliga tekniker såsom teckning, måleri, foto, film, performance, tredimensionell form och rumslig gestaltning.
Utbildningen handlar inte bara om hur vi gör konst utan också om hur vi kan använda och förstå konst. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för hur det kreativa yrkesfältet fungerar.
Du får orientera dig i samtidskonsten via studiebesök, Artist talks och föreläsningar. Målet är att ge dig möjlighet att söka vidare till högre estetiska utbildningar inom till exempel konst, design och arkitektur. Du får en egen ateljéplats i vår stora ateljésal som du behåller under hela studietiden. Efter avslutad utbildning så finns det även möjlighet att gåett projektår.
TERMIN 1
Första terminen har du kurser i teckning, färglära, måleri, foto, performance och collage. Konsthistoria och orientering i samtidskonst är en naturlig del i varje kurs.
TERMIN 2
Andra terminen arbetar du bland annat med tredimensionell form i material som cellplast och lera. Du kommer få bränna din egen keramik i vår brännugn. Under en stor del av terminen arbetar du även med ett eget konstprojekt. Du får också hjälp med att sätta samman arbetsprover till de utbildningar du vill söka.
Ansökan och behörighet
Läs mer om ansökan på vår hemsida.
-
Ha fyllt 18 år.
-
Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
-
Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
-
Arbetsprover: två teckningar, en målning och en i valfri teknik (tex film). Efter att vi tagit emot din ansökan kommer du att få ett mejl med instruktioner om hur du ska skicka in dina arbetsprover till oss..
-
Obligatorisk intervju.
Examen, diplom m.m.
Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där utbildningens olika delmoment redovisas.
Under utbildningstiden vid Sigtuna folkhögskola kan du få hjälp med att sätta ihop en portfolio/arbetsprover till konst- och designutbildningar.
Sigtuna folkhögskola på Facebook
Kostnader
All undervisning är kostnadsfri.
KOSTNADER
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
- förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.
Schablonavgift för höstterminen 2024 är 1400 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 1500 kr.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.
Materialavgiften är 2500 kr/termin.
Fortsatta studier
Efter avslutad utbildning så finns det även möjlighet att gå Projektår i konst.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,4
Har gått projektåret med inriktning konst och har kunnat fördjupa mig i mitt konstnärliga arbete. Haft en otroligt utvecklande tid på skolan. Lärarna på konst är väldigt engager...
Jag lämnar mina två år på denna utbildning med nya färdigheter och vetskapen om vad jag vill syssla med framöver. Här får man prova på och utforska i sin egen takt. Ett jättebra...
Folkhögskolan har funnits i drygt hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats. En plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...
Skulle tyvärr inte kunna rekommendera Sigtuna folkhögskola. Mycket som inte hanterats på rätt sätt och en allmänt tråkig inställning vilket inte skapar en god miljö. upplevt att...