Videoreportage
Skådespelarutbildningen för film och scen
SKÅDESPELARUTBILDNINGEN
SKÅDESPELARUTBILDNINGEN ÄR EN TVÅÅRIG HELFARTSUTBILDNING I SKÅDESPELERI FÖR FILM OCH SCEN.
Ensemblearbete är pulsen i vårt skapande oavsett om vi arbetar med teater eller film; teater och filmdrama är en symfoni av samarbete, och vår utbildning betonar vikten av att skapa tillsammans för att utvecklas konstnärligt. Det bästa sättet att lära sig skådespeleri är att skådespela. Mycket. Träna ditt instrument, jobba med dig själv och öppna dig för andra. Att upptäcka dynamiken mellan dig själv, rollen, dina motspelare och medarbetare och hitta fram till samspelet som gör skådespeleriet levande.
Utbildningen håller högt tempo. Du får varva scenuppsättningar med kortfilmsproduktioner, workshops och delkurser under ledning av skolans lärare samt yrkesverksamma gästlärare. Du får gedigen träning i närvaro på scen och framför kameran, övar din förmåga att beröra och vara lyhörd för dig själv och andra. Genom att pröva nya saker, spela många olika roller och ge och få feedback från kamrater och lärare skaffar du dig värdefull erfarenhet. Vi sätter berättandet i centrum för vår undervisning. Readings, textanalys, karaktärsstudier och det praktiska repetitionsarbetet på golvet utgör grunden för rollgestaltning och de sceniska och filmiska uttrycken. Det är i gestaltandet av berättelsen som du, tillsammans med dina kurskamrater, finner de väsentliga sammanhangen och förstår rollens riktning, handlingar och vilja.
UPPLÄGG
Utbildningen är tvåårig, bedrivs på hel-fart och leds av erfarna teater- och filmlärare med branscherfarenhet. På scen får du arbeta med både klassisk och nyskriven dramatik och träna på olika sceniska uttryck och genrer. Parallellt med pjäsrepetitionsarbeten och filminspelningar arrangeras regelbundna seminarier, lektioner och workshops inom olika ämnen, såsom intimitetsträning, scenframställning, rörelse för scenisk och filmisk gestaltning, teaterhistoria, grundläggande teknik, samt kännedom om kropp, andning och närvaro. Tillsammans med filmutbildningen får du kontinuerlig träning i att arbeta på studiogolvet, tolka filmmanus, kommunicera mellan olika yrkesroller på inspelningsplatsen, utforska samspelet mellan skådespeleri och regi, samt förstå vad det innebär att spela mot kameran. Förutom detta ingår delkurser i form av projekt eller workshops under ledning av erfarna gästlärare. Dessa kan exempelvis fokusera på dans, speciella filmskådespeleritekniker, röst och kropp, sång som berättarform, burlesk, mim och scenframställning.
HUR SER DAGARNA UT?
Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, läxor och filminspelningar under särskilda omständigheter, som till exempel kvällsljus. Utbildningen kräver full satsning och att du kan delta helhjärtat i alla kollektiva teaterprocesser.
PASSAR DIG SOM…
Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folkhögskola och vill utvecklas inom skådespeleri. Du gillar utmaningar och teamwork. Du är öppen för dina egna och andras idéer och vågar testa det okända. Du har lätt för att leva dig in i andra människor och tycker om att uttrycka dig med din kropp och röst.
Ansökan och behörighet
För att bli antagen bör du ha ett öppet sinne för samarbete och får gärna ha tidigare filmerfarenhet och ett stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.
Antagningen sker i två steg:
Urval 1
- Ha fyllt 18 år.
- Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
- Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
- Obligatorisk presentationsfilm
- Arbetsprover
Urval 2
- Intervju
När vi har tagit emot din ansökan kommer du att få ett mejl med instruktioner för hur din presentationsfilm och dina arbetsprover ska göras, samt vart du ska skicka dem. Om du går vidare kallas du till intervju. Du kan välja om du vill göra den på plats eller digitalt.
Intervjuer sker under följande perioder:
- 29 april – 3 maj, arbetsprover skickas in senast 29 mars
- 5 – 11 juni, arbetsprover skickas in senast 31 maj.
Examen, diplom m.m.
EFTER UTBILDNINGEN
När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens del i film- och teaterarbete. Du förstår hur filmskapande och teateruppsättningar går till. Du har kunskap om vad olika samarbeten kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teaterbranschen fungerar i vår samtid. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skådespeleri, att söka filmroller, eller att starta teatergrupp på fritiden.
Sigtuna folkhögskola på Facebook
Kostnader
All undervisning är kostnadsfri.
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
- förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.
Schablonavgift för höstterminen 2024 är 1400 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 1500 kr.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.
Materialavgiften är 3500 kr/termin.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
Helt fantastiskt skådespeleri utbildning! Skolan fick mig att växa enormt som skådespelare men även som människa!
Jag tänker ofta tillbaka på skådespeleriutbildningen på Sigtuna (jag gick även projektåret) och när jag tänker tillbaka på den så är det inte bara alla roliga projekt, pjäser, w...
Folkhögskolan har funnits i drygt hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats. En plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...
När jag kom till Sigtuna hade jag aldrig stått på scen tidigare. Men jag hade ett intresse av teater som växt fram under hela min ungdom. När jag väl kom till sigtuna förändrade...