Behandlingspedagog/socialpedagog
Vill du arbeta med barn, ungdomar och vuxna med behov av stöd? Vill du vara det stöd som krävs för att en människa ska orka göra en förändring i sitt liv? Är du nyfiken och trygg i dig själv? Då kan behandlingspedagog/socialpedagog vara yrket för dig. Som behandlingspedagog/socialpedagog arbetar du med vård och behandling av människor med olika typer av problem och svårigheter. Detta kräver en gedigen utbildningsbakgrund och kompetens om hur man bemöter människor på ett professionellt sätt. Detta är ett yrke som innebär många utmaningar och ger mycket i gengäld.
Namnändring
Vi följer numera Myndigheten för yrkeshögskolans beslut om nationellt likvärdigt innehåll och Socialstyrelsens riktlinjer om arbete på HVB med barn och unga. Detta innebär att våra program har, nya kursnamn och nytt innehåll. I och med detta har utbildningen nytt namn och heter Socialpedagog. Under en övergångsperiod kommer utbildningen i Jönköping att heta Behandlingspedagog/socialpedagog.
Vad arbetar du med?
I ditt yrke möter du barn, ungdomar eller vuxna med behov av stöd av olika slag. Det kan handla om missbruk, neuropsykiatriska diagnoser, psykosocial problematik, trauma eller ungdomar med identifikationsproblem. Som behandlingspedagog/socialpedagog har du en central roll i människors liv, och under perioder kan rollen vara både krävande och påfrestande samtidigt som den är meningsfull och utvecklande.
Programmet ger dig en bred beteendevetenskaplig grund, där behandlingsmetoder och förhållningssätt, behandlingsarbete och utvecklingspsykologi är centrala delar. Du får kunskap om etnicitet och integration, ledarskap, grupp- och personlighetspsykologi, kost, samt om journalföring, socialrätt och dokumentation. I din yrkesroll har du kompetens för att möta människor med olika bakgrund och förutsättningar.
Med ett salutogent perspektiv kan du med ett positivt bemötande bekräfta och lyfta individens goda förmågor och egenskaper. Du får kunskap i att arbeta med ett salutogent perspektiv vilket innebär att med ett positivt bemötande bekräfta och lyfta individens goda förmågor och egenskaper. Programmet ger dig fördjupade kunskaper om neuropsykiatri, integration, trauma och motiverande samtal, som är efterfrågat hos arbetsgivarna. Efter examen har du specifik kompetens inom dessa områden.
Efter examen har du kompetens att på ett ansvarsfullt och självständigt sätt arbeta som behandlingspedagog/socialpedagog på skolor, HVB-hem, statliga institutioner, i kommunal öppenverksamhet eller fältverksamhet, inom kriminalvården, kvinnojourer, hem för personer med trauma eller på resursskolor.
Kommande kursstarter
Reportage
Yrkesinspiration: Behandlingspedagog
Salina Lehrstrand bor i Linköping och är nu inne på sin sista termin på sin utbildning till behandlingspedagog. Hon ser mycket fram att få börja jobba och testa på olika delar av yrket!
Utbildningens innehåll
- Beroende & samsjuklighet, 35 YH-p
- Examensarbete, 20 YH-p
- Integrationspedagogiskt socialt arbete, 35 YH-p
- LIA 1, 45 YH-p
- LIA 2, 70 YH-p
- Organisation, ledarskap & personlig utveckling, 20 YH-p
- Psykisk ohälsa, 35 YH-p
- Socialpedagogik & metodarbete, 40 YH-p
- Socialpedagogiskt arbete med barn & unga, 50 YH-p
- Socialpedagogiskt arbete, yrkesintroduktion, 30 YH-p
- Utveckling socialisation & livsvillkor, 40 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
De flesta LIA-platser kräver ett utdrag ur belastningsregistret då det är ett krav för många arbetsplatser inom verksamhetsområdet. En del LIA-platser tar endast emot studerande som fyllt 25 år och en del har särskilda krav som t.ex längre tids drogfrihet.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Tillsammans med företrädare från arbetslivet har vi arbetat fram denna utbildning som gör dig eftertraktad för arbetsgivare både i regionen och i resten av landet. Utbildningen är starkt efterfrågad av branschen då det råder brist på behandlingspedagoger/socialpedagoger med rätt kompetens.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen till behandlingspedagog/socialpedagog är kostnadsfri och CSN-berättigande.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3,9
Jag tycker utbildningen är bra överlag. Önskvärt skulle vara att få mer praktiska övningar under vägledning
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...
Vill du byta yrkesliv, här har du din chans då du både kan studera och arbeta samtidigt.