Energiingenjör
Är du intresserad av energi-, teknik- och klimatfrågor? Vill du arbeta fritt och varierat i en bransch där du ständigt ställs inför nya utmaningar? Då är Energiingenjör yrket för dig. Som energiingenjör arbetar du aktivt med energiomställning för klimatets skull. Både ekonomiskt och miljömässigt är behovet av mer effektiva energisystem angeläget så utbilda dig till energiingenjör och du arbetar i framtidens bransch. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Tranås.
Vad arbetar du med?
Som energiingenjör öppnar sig många dörrar i en bred och expansiv bransch. Du blir mångsidig och följer med i den snabba utveckling som sker inom energisektorn. Utbildningen ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.
Som utbildad energiingenjör arbetar du som konsult med energikartläggningar, energideklarationer och energioptimering. Inom byggsektorn arbetar du som projektledare och är med i hela byggprocessen för att säkerställa att energikraven uppfylls. Du axlar rollen som energistrateg i ett företag och hjälper till att planera och utforma företagets energiarbete. Utbildningen ger dig förutsättningarna för att kunna bidra till effektiv energianvändning och förnybar energi och kurserna har ett brett utbud inom miljö- och energiområdet. Du får kunskaper om de olika energisystem som finns i offentliga byggnader, industrilokaler och bostäder, och hur dessa kan göras mer energieffektiva.
Du kan effektivt planera, leda, genomföra och utvärdera energiprojekt. Du leder och coachar medarbetare för deras utveckling i sin yrkesroll. Som energiingenjör förstår du framtidens kommande utmaningar genom den helhetsbild du har över dagens energi- och hållbarhetsfrågor. Branschen är bred och yrkesrollerna många!
Efter examen arbetar du som energiingenjör, driftingenjör, projektledare inom energi eller energisamordnare och din breda kompetens gör att du kan jobba inom flera olika sektorer. Branschens utveckling, digitalisering och energiomställning står inför stora utmaningar inför framtiden vilket gör att du med din nya kompetens är mycket efterfrågad.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även sex fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Energisystemanalys, 30 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Byggnadsteknik & byggnadsfysik, 20 YH-p
- Ekonomi & investeringsbedömning, 15 YH-p
- Ellära, 20 YH-p
- Entreprenadjuridik, 15 YH-p
- Fjärrvärme- & fjärrkylesystem, 15 YH-p
- Grundläggande CAD, 20 YH-p
- Installationssystem & ritningslära, 30 YH-p
- Kommunikation & introduktion till branschen, 15 YH-p
- Kyl- & värmepumpsteknik, 15 YH-p
- Ledarskap & arbetsledning, 15 YH-p
- LIA 1, 25 YH-p
- LIA 2, 50 YH-p
- Miljöcertifiering & hållbarhet, 25 YH-p
- Projektledning & projektmetodik, 15 YH-p
- Solenergi, 15 YH-p
- SRÖ-teknik, 20 YH-p
- Tillämpad energiberäkning, 15 YH-p
- Tillämpad matematik, 15 YH-p
- Ventilationssystem, 20 YH-p
Videoreportage
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Matematik 2
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad energiingenjör.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...