Videoreportage
Specialistundersköterska inom palliativ vård
Arbetar du idag som undersköterska och vill skaffa dig värdefull och efterfrågad specialistkunskap? Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede. Palliativ vård sker på sjukhus, vårdhem men även i hemmet. Utbildningen sker på halvfart och på distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ditt arbete. Detta kombineras med vissa givande dagar i Jönköping.
Vad arbetar du med?
Som undersköterska med specialistkompetens inom palliativ vård arbetar du med personer och deras närstående i livets slutskede. Efter utbildningen kan du ge omsorg och vård i livets slutskede utifrån patienten och dess närståendes behov och önskemål. Du kommunicerar och bemöter utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du lär dig om det svåra samtalet och etiska dilemman utifrån existentiella perspektiv, både med hänsyn till patient och anhöriga. När du är klar har du färdigheter i olika kulturer, dess skillnader och hur de kan påverka vården. Samtidigt anpassar du miljö och omvårdnad kring den döende utifrån estetiska, religiösa och kulturella behov. Du lär dig identifiera döendets olika stadier, döendets sista dagar och har kunskap om omhändertagandet efter döden. Du kan även ge efterlevandestöd till anhöriga.
Efter examen har du specialistkompetens inom palliativ vård. Vården finns i patientens egna hem, inom speciellt boende, hospicevård och sluten somatisk vård samt sjukhusens avdelningar för palliativ vård. Du får även arbeta
med handledning av patientens närstående.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Examensarbete, 10 YH-p
- Kommunikation i palliativvård, 15 YH-p
- LIA, 20 YH-p
- Ledarskap & kollegial handledning, 30 YH-p
- Palliativ vårdfilosofi, 40 YH-p
- Symtomlindring, 40 YH-p
- Vård i livets slutskede ur ett salutogent perspektiv, 40 YH-p
- Värdegrund & etik i palliativvård, 15 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
- Psykologi 1
- Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
- Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
- Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2
- Yrkeserfarenhet: relevant yrkeserfarenhet som färdigutbildad undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst två år på 50% eller ett år på 100%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Denna utbildning är framtagen tillsammans med representanter från vården. Utbildningens innehåll är format efter deras krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får. Vi samarbetar bla med Aleris, Attendo, Palliativt kompetenscentrum region Östergötland, Tranås Hemservice, Tranås Kommun, Vardaga äldreomsorg, Vifolkagården och Ydre kommun.
“Vi behöver fler med kompetens inom palliativ vård. Våra boende är idag mycket sämre än för några år sedan. I vårt arbete är det viktigt att den palliativa vården och bemötandet av både boende och anhöriga blir bra. En person med fördjupad kompetens kan kompetenshöja det arbetslag man kommer till.” Birgitta Johansson Vifolkagården, Aleris i Mantorp
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3,8
Jag upplever att det är en mycket låg nivå på utbildningen. Mycket som repeteras hela tiden, kursledarna verkar inte ha något samarbete sig emellan och vi går bara igenom samma ...
Utbildningen har gett mig mer kunskap om vad jag kan göra och säga till om när det gäller den Palliativa vården på mitt jobb. Tycker att utbildningen ligger på en bra nivå. Viss...
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...
Trevligt upplägg med distans och närträffar