Videoreportage
Specialistundersköterska inom psykiatri
Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri
Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Med expertkompetens inom psykiatri får du en kunskap som är särskilt eftertraktat. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Stockholm. Båda utbildningarna erbjuder även studier via studieort. Läs mer på vår hemsida.
"Efter min examen har det gått spikrakt uppåt. Jag märker verkligen att utbildningen gjort mig så mycket attraktivare på arbetsmarknaden. Jag har haft den otroliga turen att ha tre tjänster att välja mellan och valde slutligen en tjänst som gruppchef på ett boende för tungt missbruk som jag blev erbjuden. Känns superkul!" Annika Jansen, specialistutbildad undersköterska inom pyskiatri
Vad arbetar du med?
Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående. Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.
Efter examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, region och privata företag.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping eller Stockholm. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.
Studieort
Studieort innebär att programmet kan genomföras på en eller flera orter utöver den ort där ansvarig utbildningsanordnare finns. En studieort är inte detsamma som att plugga på distans. Det är skolan på studieorten som ansvarar för att ljud och bild kopplas upp och fungerar.
- Specialistutbildad undersköterska psykiatri - distans med fysiska träffar i Stockholm. Katrineholm och Skellefteå är studieort.
De fysiska träffarna direktsänds via videolänk från huvudorten. Detta sker på plats på den studieort som du har ansökt och blivit antagen till, ex ett Campus som TUC samarbetar med. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Etik, bemötande & kommunikation, 30 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Ledarskap och kollegial handledning, 25 YH-p
- Lagstiftning, organisation & kunskapsstyrning, 20 YH-p
- LIA, 20 YH-p
- Omsorg & omvårdnad vid psykisk ohälsa, 55 YH-p
- Psykiatriska sjukdomstillstånd, 30 YH-p
- Psykisk ohälsa ur ett mångkulturellt perspektiv, 20 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
- Psykologi 1
- Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
- Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
- Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2
från Vård- och omsorgsprogrammet
- Yrkeserfarenhet: den yrkeserfarenhet som efterfrågas är att som färdigutbildad undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst två år på 50 % eller ett år på 100 %.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Vi har ett mycket starkt samarbete med den psykiatriska vården, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningens innehåll är format efter vårdens krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad när du gått denna specialistutbildning.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
Bra föreläsare
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...
För mig var det ett stort steg att söka utbildningen. Men den har levt upp till alla mina förväntningar. Jag är supernöjd och kommer rekommendera den till andra som vill plugga ...