Urmakare
Utbilda dig till Urmakare på Urmakarskolan!
Tycker du om att arbeta med små detaljer? Vill du ha ett arbete där du använder din precision, koncentration och tålamod? Då är urmakaryrket något för dig. Som urmakare producerar och renoverar du klockor av alla tänkbara slag, från stora väggur på byggnader till det minsta armbandsur. Behovet av välutbildade urmakare är mycket stort runt om i världen och Urmakarskolan i Motala är en av få skolor som är godkända av den schweiziska urindustrin. Efter examen kan du även arbeta som mikrotekniker.
Vad arbetar du med?
Urmakeri är ett levande hantverk och en bransch som expanderar kraftigt. Eftersom det krävs många timmars övande för att bemästra yrket tillbringar du största delen av studietiden vid arbetsbänken.
Urmakarskolan följer den schweiziska utbildningsstiftelsen Wostep´s 3000-timmarsprogram i urmakeri vilket ger kompetens att erhålla internationellt certifikat samt svenskt gesällbrev som urmakare. Samtliga lärare är specialutbildade hos Wostep i Schweiz och har minst svenskt gesällbrev. Utbildningen avslutas med prov till gesällbrev samt det internationella Wostep-certifikatet.
fter examen väntar en god arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. Återväxten av kvalificerade urmakare är betydligt lägre än pensioneringarna så det finns ett mycket stort behov av urmakare. Efter avklarad utbildning har du kompetens att serva både äldre ur samt moderna komplicerade mekaniska armbandsur. Du kan arbeta i märkesverkstad, serviceverkstad eller ha egen butik. Du kan även arbeta som mikrotekniker.
Dator
I utbildningen ingår kursen CAD. Kursen ska bland annat ge dig färdigheter i att konstruera en praktiskt användbar ritning. För kursen rekommenderar vi starkt att du har en bärbar dator som du tar med till skolan.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Automatur, 5 YH-p
- CAD, 15 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Examensur 1 - tillverkning av uppdragsaxel, 20 YH-p
- Examensur 2 - tillverkning av balansaxel, 10 YH-p
- Examensur 3 - tillverkning av spiral, 10 YH-p
- Fick- & armbandsur, 15 YH-p
- Finmekanik, 65 YH-p
- Företagsekonomi, 15 YH-p
- Gångsystem, 25 YH-p
- Kronometri, 40 YH-p
- LIA 1, 10 YH-p
- LIA 2, 10 YH-p
- LIA 3, 20 YH-p
- LIA 4, 20 YH-p
- LIA 5, 30 YH-p
- Löpverk, 25 YH-p
- Polering, 15 YH-p
- Spiral & kronograf, 10 YH-p
- Stationära ur, 10 YH-p
- Stil- & kulturhistoria, 5 YH-p
- Svarvning, balansaxel, 30 YH-p
- Svarvning, uppdragsaxel, 30 YH-p
- Urmakeri 1, stationära ur, mikromekanik, 20 YH-p
- Urmakeri 2, elektroniska ur, 40 YH-p
- Urmakeri 3, fick- & armbandsur, 20 YH-p
- Urmakeri 4, kronograf, 40 YH-p
- Urmakeri 5, komplikationer, 35 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max 19 poäng.
Del 1
Alla behöriga sökande får genomföra ett praktiskt prov som visar den sökandes förutsättning att lösa logiska, tekniska och matematiska problem. Dessa förmågor är viktiga för att kunna utveckla sina mikromekaniska kunskaper och färdigheter under utbildningen. Max 10 poäng.
Del 2
Alla behöriga sökande får genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösande förmåga. Max 9 poäng.
Totalt max 19 poäng för de båda delarna.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
”Urmakare är verkligen ett arbete för framtiden, intresset för automatiska klockor växer och med det behovet av kvalificerade urmakare. IHU i Motala är den enda skola i Norden som utbildar urmakare enligt de kriterier vi efterfrågar med gesällbrev samt WOSTEP certifikat.” Henrik Samuelson, Verkstadschef, Nymans Ur 1851
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Vid utbildningsstarten behöver du ha specialistutrustning i form av verktyg, kurslitteratur och material. Genom Urmakarskolan har du möjlighet att köpa ett komplett startkit som är kraftigt rabatterat tack vare samarbetet med leverantörer. Kostnaden för startkitet är ca 50 000 kr. Köper du utrustningen själv bör den överensstämma med, och vara av samma kvalitet som den skolan erbjuder. Det finns möjlighet att låna utrustning av skolan under undervisningstiden på skolan. Eftersom du i ditt framtida yrke kommer att behöva specialistverktygen rekommenderar vi att du köper ett startkit. Erbjudandet är förmånligt och gäller två månader efter utbildningsstart.
Intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...