Kommande starter
Om utbildningen
Som dietist är du expert på mat och ätande i relation till människors hälsa, välmående och sjukdom. Dietistprogrammet i Uppsala ger kunskap för att självständigt kunna ansvara för kost- och nutritionsbehandling inom främst hälso- och sjukvården. Programmet sätter maten och människan samt det vetenskapliga och personcentrerade förhållningsättet i centrum.
Du får möjlighet att utveckla de färdigheter inom kostvetenskap, dietetik, nutrition och fysiologi samt psykologi som krävs för ett mångsidigt och utvecklande arbete som dietist. Arbetet innebär att kunna anpassa mat och måltider med hänsyn till exempelvis hälsomässiga, sociala, sensoriska, livsmedelssäkra och hållbara aspekter. Du utvecklar din förmåga att föreslå och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling vid specifika tillstånd såsom olika sjukdomar, ätsvårigheter, under- och övervikt, fysisk aktivitet, graviditet, amning, funktionsnedsättning och åldrande.
Programmet leder till en dietistexamen.
Idag är dietister en efterfrågad kompetens i allt flera branscher. De flesta dietister behövs och arbetar idag inom hälso- och sjukvården, där du samarbetar med andra hälso- och sjukvårdsprofessioner. Du kan också arbeta med allmän kost- och folkhälsoupplysning och rådgivning, undervisning och utvecklingsarbete inom exempelvis livsmedels- och läkemedelsindustri, egen företagsverksamhet eller som produktspecialist inom nutritionsföretag. Du kan också välja att studera vidare via universitetens kurser på avancerad nivå och ta en masterexamen.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...