Kommande starter
Om utbildningen
Säkerställande av elförsörjningen
Hög efterfrågan på specifik kompetens. Ett omväxlande och fysiskt utomhusarbete.
Säkerställande av elförsörjning är en av de viktigaste välfärdsfrågorna i framtiden och det pågår en intensiv upprustning av elnäten på grund av eftersatt underhåll med ständiga störningar i eltillförseln. Detta gör att efterfrågan och behovet av specifik kompetens i form av Distributionselektriker förväntas bli ännu större än vad den redan är idag de kommande åren.
I yrkesrollen arbetar du med såväl byggnation som reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet. Uppdraget innebär att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. Distributionsnätet finns i samhällen, längs vägarna och ute i skog och mark vilket gör att arbetet innebär mycket omväxling och fysiskt arbete utomhus.
Yrkesroller som utbildningen leder fram till:
Distributionselektriker
Driftmontör, elkraft
Ellinjemontör
Studieform: Utbildningen är platsbunden, heltid.
Lärande i arbete
Stor del av utbildningen sker på en arbetsplats
På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.
Varför välja Västerås Yrkeshögskola?
Externa föreläsare
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Så ansöker du
Ansökan öppnar 24 januari 2024. Sista ansökningsdag 27 maj. Sista dag för komplettering 12 juni. Antagningsbesked skickas 20 juni.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
- Matematik 2 / Matematik B
Reell kompetens
Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.
Urval av sökande
Läs mer om urval för det här programmet på vår hemsida.
Examen & Intyg
Efter genomförd utbildning utfärdas Examensbevis.
Kostnader
Programmet ger rätt att ansöka om CSN, studiemedel, och Omställningsstöd.
Läs mer på csn.se
Intresseanmälan
Västerås yrkeshögskola
YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...
Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.