Om utbildningen
Vad gör en betongingenjör?
Som betongingenjör är du specialist på byggmaterialet betong och gör bedömningar av betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden. Yrkesrollen består av att göra tekniska beräkningar, kalkylera, planera, projektleda och modellera betongkonstruktioner och byggkomponenter med CAD-program. För att trivas och lyckas i rollen som betongingenjör är det viktigt att vara strukturerad, ha god problemlösningsförmåga samt vara byggtekniskt kunnig. Det är en social roll som ställer krav på samarbetsförmåga, lyhördhet och även ledaregenskaper.
Som betongingenjör gör du beräkningar för att räkna ut hur starka betongkonstruktioner behöver vara för att klara av olika belastningar, såsom vikt, vind och snö. I yrkesrollen ingår det också att alltid vara uppdaterad med det senaste inom regelverk och normer kopplade till byggnation.
Jobbmöjligheter efter examen
Efterfrågan för betongingenjörer är stor, och i takt med att satsningar görs nationellt för underhåll och utbyggnad av infrastrukturen så förväntas den växa ännu mer.
Betong är det mest använda av alla industriellt framtagna material och används bland annat i byggandet av broar, tunnlar och bostäder. Betongingenjörens kompetens krävs för byggandet och underhåll av infrastruktur och anläggningar samt för tillverkning av komponenter inom betong.
Din framtida arbetsplats, efter avslutade studier, kan vara i en betongfabrik, elementfabrik eller på en byggarbetsplats. Du kan bland annat jobba som provtagningsansvarig, receptansvarig, kvalitetsledare, processingenjör, rådgivare, kontrollant eller med förvaltning och reparation av betongkonstruktioner. Du som redan har erfarenhet av branschen kan också välja att gå mot att bli platschef eller fabrikschef.
Ansökan
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från exempelvis arbetslivet:
- Bygg och anläggning 1
- Matematik 2
Inte behörig?
Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.
Preparandkurs
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven kan du läsa en preparandkurs. Detta är en webbaserad kurs som du läser i egen takt. Vid godkänd preparandkurs blir du behörig i ämnet du saknar. Se vilka preparandkurser vi erbjuder till denna utbildning på vår hemsida.
Examen & Intyg
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Videoreportage
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...