Om utbildningen
Utbilda dig till informationssäkerhetsspecialist
Är du intresserad av informationssäkerhet och vill lära dig mer om hur information ska hanteras, kontrolleras och lagras?
Då är utbildningen Informationssäkerhetsspecialist något för dig!
Informationssäkerhet berör all tillgänglig information i såväl gammalt som nytt format. Det innebär all skyddsvärd information som finns nedskriven i pärmar, anteckningar och arkiv. Informationssäkerhet handlar mycket om hur medarbetare och ledning är skyldiga att hantera viss information, hur gammal information kan och ska gallras ut samt vad som inte får lagras överhuvudtaget, enligt gällande regelverk.
Informationssäkerhet är de åtgärder som vidtas för att hindra att information läcker ut, förvanskas eller förstörs och för att informationen ska vara tillgänglig när den behövs. För en organisation kan det handla om att skydda information mot en uppsättning hot för att säkerställa verksamhetens kontinuitet, minimera verksamhetsrisken och maximera avkastningen på investeringar och affärsmöjligheter.
Informationssäkerhetsbranschens kravprofil på medarbetare är en hög ämnesteoretisk kompetens samt även kompetenser som initiativförmåga, analytisk fallenhet, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga och driftighet till självständigt arbete.
Utbildningen sker på distans med c.a. 9 fysiska träffar i Sundsvall, à 3 dagar/träff.
Föreläsningstillfällena meddelas i mycket god tid. När vi har obligatoriska träffar är det viktigt att du som studerande aktivt deltar. Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande.
Behörighet
Gymnasiebehörighet
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.
Om du har utländsk gymnasieexamen måste du bifoga ett utlåtande från UHR (Universitets- och högskolerådet) för att vi ska kunna behandla din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning.
Särskilda förkunskaper
Förutom gymnasiebehörighet måste du även ha lägst betyget E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
Engelska 6
Matematik 2
Samhällskunskap 1a1/Samhällskunskap 1a2/Samhällskunskap 1b
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
samt:
- Yrkeserfarenhet inom IT- och/eller säkerhetsområdet, t.ex. IT-driftstekniker, IT-utvecklare, IT-programmerare, säkerhetssamordnare, minst 2 år varav 1 år sammanhängande. Tjänstgöringen ska omfatta minst 50%, alt. 1 år heltid, varav minst ett år ska vara sammanhängande eller på annat sätt förvärvade kunskaper som motsvarar detta.
Reell kompetens - motsvarande kunskaper
Du kan åberopa reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller ej.
Kursinnehåll
Kurser termin 1 och 2
- Digital samhällsutveckling, 20 YH-poäng
- Ledningssystem för informationssäkerhet (LIS), 20 YH-poäng
- Systematisk informationssäkerhet, 30 YH-poäng
- Teknisk informationssäkerhet, 25 YH-poäng
- IT-Juridik, 25 YH-poäng
- Informationssäkerhet i leverantörs- och värdekedjor, 25 YH-poäng
Kurser termin 3
- Organisation, ledarskap och säkerhetskultur, 20 YH-poäng
- Projekt- och förändringsledning, 15 YH-poäng
- Examensarbete, 20 YH-poäng
Intresseanmälan
Yrkeshögskolan Mitt
Yrkeshögskolan i Sundsvalls kommuns egna regi. Ansökan öppnar den 14 februari för utbildningar med start på aug/sep. Ansökan öppnar den 1 september för utbildningar med start i januari. Hos oss får du de teoretiska och praktiska kompetenserna för att bli eftertraktad...
Läs mer om Sundsvalls kommun, Yh Mitt och visa alla utbildningar.