Filtrera efter
Kategori
YH-utbildning
Stockholm
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 197 träffar
1
2
3
4
...
10
Annonser

Populära kategorier

Platser inom Stockholm

Reportage inom YH-utbildning

Elever och lärare berättar om KUI vuxenutbildning och hur det är att studera här. KUI utbildar dig som vill arbeta med människor inom vård, omsorg, barn, fritid och hälsa.

Hitta din YH-utbildning i Stockholm

Sen utbildningstypen Yrkeshögskola lanserades (då under namnet Kvalificerad Yrkesutbildning) har populariteten ständigt ökat. Det är inte svårt att se varför. YH-utbildningar är kortare än andra utbildningar, har en nära samverkan med arbetslivet och stora delar av utbildningstiden ägnas åt praktikperioder. Det gör att många av YH-studenterna har jobberbjudanden redan innan de tar examen. 

Vad finns det för YH-utbildningar i Stockholm?

På studentum.se hittar du över 50 YH-skolor i Stockholm, och över 200 utbildningar att välja på. Några av de kategorier som finns representerade i utbudet är: 

  • Bygg / Anläggning
  • Data / IT
  • Ekonomi
  • Försäljning / Handel 
  • Ledarskap / Organisation
  • Marknadsföring 
  • Media / Kommunikation
  • Teknik

Studentlivet i Stockholm

Varje år utser studentum.se årets bästa studentstad. 2022 hamnade Stockholm på andraplatsen och 2021 på förstaplatsen. Stockholms bostadsmarknad kan absolut vara en utmaning för en nyinflyttad, men det väger staden upp med sitt enorma utbud av praktikplatser, fritidsaktiviteter, goda kommunikationer och karriärmöjligheter efter examen. 

Du som planerar att läsa en YH-utbildning i Stockholm kommer alltså att, generellt sett, ha goda möjligheter att få en praktikplats du vill ha och ett jobb efter avslutade studier. Låt inte bostadsmarknaden avskräcka dig från att plugga i Stockholm. Kom ihåg att mängder av studenter flyttar dit varje år och att det brukar lösa sig för de allra flesta. 

Hur går en YH-utbildning till?

Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan som beslutar vilka YH-utbildningar som får starta och inte. Det tittar på flera kriterier, men framför allt måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden eller i en särskild region för den typen av kompetens utbildningen leder till. 

En YH-utbildning är ofta två år lång, ibland lite kortare och ibland lite längre. Många går att läsa på distans. Lärarna och föreläsarna är ofta yrkesverksamma inom utbildningens område. Det gör att du som läser en YH-utbildning får lära dig dagsfärska kunskaper som faktiskt används på arbetsmarknaden just nu. 

Till skillnad från en universitetsutbildning är en YH-utbildning ofta mer praktisk. Du får testa dina kunskaper redan i skolan och sen på de praktikperioder som ingår i utbildningen. Praktikperioderna kallas för LIA (Lärande I Arbete) och utgör ofta omkring en tredjedel av utbildningens längd. Din praktik är ett bra sätt att knyta kontakter på arbetsmarknaden och förhoppningsvis få ett jobb när du tagit examen.