Utbildning till anläggningsingenjör

Utbilda dig till anläggningsingenjör. I en utbildning till anläggningsingenjör får du lära dig hur du arbetar med att planera och driva infrastrukturprojekt där du kommer kunna få ett stort ansvar på din framtida arbetsplats.
Filtrera efter
Anläggningsingenjör
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning
Annonser

Vad gör en anläggningsingenjör? 

En anläggningsingenjör är en nyckelperson i arbetet med infrastrukturprojekt och ansvarar över att driva och planera arbetet. Som anläggningsingenjör har du överblick över hela projektet och ser bland annat till så att arbetet fungerar, att tidsplanen hålls och material finns på plats. Din roll som anläggningsingenjör innefattar också att delegera uppgifter till olika personer. Yrkesrollen passar därför dig som trivs med att ta stort ansvar, gillar att ha varierande uppgifter och är duktig på problemlösning.  

Som anläggningsingenjör kan du arbeta inom en rad olika infrastrukturprojekt. Allt från järnväg till väg och vatten. Är du en duktig projektledare kommer rollen som anläggningsingenjör passa dig perfekt! Läs mer om hur du utbildar dig till anläggningsingenjör och hur arbetet ser ut nedan. 

Utbildning till anläggningsingenjör 

För att utbilda dig till anläggningsingenjör är en YH-utbildning den vanligaste vägen att gå. Det finns flera olika YH-utbildningar att välja mellan, alla med olika inriktningar så som järnväg, BIM eller väg och vatten. 

Yrkeshögskoleutbildningar består av mycket praktik, vilket ger dig praktisk erfarenhet inför framtida arbete. Praktiken är inte bara ett utmärkt tillfälle att testa och utveckla dina kunskaper, du kan även knyta kontakter inom ditt framtida yrke. En YH-utbildning är också kortare än universitet- och högskoleutbildningar, vilket är perfekt för dig som snabbt vill komma ut i arbetslivet. 

Olika inriktningar - anläggningsingenjör 

Vad utbildningen består av skiljer sig mellan olika utbildningar och inriktningar. En utbildning till anläggningsingenjör kan bland annat bestå av kurser inom branschkunskap, anläggningsprojektering, anläggningsteknik och två LIA praktikperioder. 

Väljer du en utbildning med inriktning på BIM-kompetens, lär du dig den nya tekniken BIM (Building Information Model) samt får kunskaper kring hur du skapar och använder digitala modeller i anläggningsprojekt. Vill du istället läsa en utbildning med inriktning järnväg lär du dig mer kring järnvägssystem samt el- och signalteknik. En utbildning inriktad på väg och vatten ger dig istället kunskaper kring konstruktion, arbetsmiljö och markteknik. 

Oavsett vilken inriktning du är intresserad av får du efter en utbildning till anläggningsingenjör kunskaper kring branschen, projektering och ledarskap både teoretiskt men också genom praktik.  

Jobba som anläggningsingenjör 

Arbetslivet som väntar dig efter en avklarad utbildning till anläggningsingenjör är spännande. Det är varierande, socialt och du kommer ha en viktig roll i olika infrastrukturprojekt och bidra till samhällets utveckling. Efter du har pluggat en utbildning till anläggningsingenjör har du möjlighet att exempelvis arbeta som: 

  • Anläggningsingenjör 
  • Anläggningsprodjektledare 
  • BIM-samordnare 
  • Arbetsledare
  • Mätingenjör 

Flera stora infrastrukturprojekt finns planerade i samhället. Det är nya vägar, järnvägar, tunnlar och broar som ska anläggas. Byggbranschen behöver nya kompetenta ingenjörer som kan driva dessa projekt framåt. Ta chansen att bidra till samhällets utveckling genom att utbilda dig till anläggningsingenjör!