Apotekarprogrammet är fem år långt och finns på flera av landets universitet och högskolor. Programmet utgör en stabil grund för dig som vill utveckla eller förbättra läkemedel eller arbeta med rådgivning och information på apotek eller sjukhus.
Vad lär jag mig under apotekarprogrammet?
Läkemedelsbranschen är i ständig utveckling. Nya mediciner tas fram och testas för att släppas till allmänheten, äldre varianter förbättras för att bland annat minimera biverkningar. Att arbeta som rådgivare för läkemedel eller vara med och utveckla nya typer av mediciner är ett stort ansvar som kräver hög kompetens. Under dina fem år på apotekarprogrammet kommer du att få en grundlig förståelse för hur kemin och biovetenskapen bakom läkemedel fungerar. Därefter får du en fördjupning inom samma ämnen för att under dina sista terminer specialisera dig inom ett visst område genom bland annat praktik och examensarbete.
Exempel på kurser som ingår i apotekarprogrammet:
- Grundläggande farmaceutisk vetenskap
- Farmaceutisk cellbiologi
- Cellen och dess arvsmassa
- Fysiologi
- Naturprodukter och kosttillskott
- Läkemedelskemi
- Farmakoepidemiologi och farmakoekonomi
- Analytisk kemi
- Läkemedel - kvalitetssäkring och regulatoriska krav
- Läkemedelsanalys
- Klinisk farmaci
- Fördjupningsprojekt
Var finns apotekarprogrammet?
Du som vill läsa apotekarprogrammet har fem roliga år framför dig. Programmet erbjuds på ett par olika svenska universitet och går på vissa av dem att läsa på distans eller delvis utomlands. Om du vill läsa hela din utbildning utomlands men arbeta i Sverige efteråt är det viktigt att du ser till att utbildningen du väljer ger dig tillräckliga kunskaper för att få en apotekarlegitimation av Socialstyrelsen.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
De flesta som har läst apotekarprogrammet jobbar på apotek, läkemedelsföretag, myndigheter, universitet eller inom sjukvården. Det finns också de som söker sig utanför de klassiska yrkesrollerna och arbetar inom livsmedelsbranschen, med kosmetika eller med miljö- och naturvård. Utbildningen är forskningsförberedande. Många väljer därför en karriär inom just det. Vad du vill göra med din examen vet bara du.
Källa: Socialstyrelsen, SACO