Specialistundersköterska barn- och ungdomssjukvård
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Distans med träffar
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst
-
Klassrum
Specialistundersköterska inom barnsjukvård
-
YH-utbildning
-
41 veckor
-
Distans med träffar, Distans
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Klassrum
Hur blir jag barnsjuksköterska?
För att bli barnsjuksköterska behöver du först ha en utbildning till sjuksköterska, samt en svensk sjuksköterskelegitimation. För att bli sjuksköterska behöver du läsa sjuksköterskeprogrammet på ett universitet eller en högskola. Programmet är tre år långt och ger dig möjlighet att ansöka om en sjuksköterskelegitimation hos Socialstyrelsen. Många utbildningar till barnsjuksköterska kräver också att du har yrkeserfarenhet, vanligtvis minst ett år.
Vidareutbildningen till barnsjuksköterska är ett år långt och ges på flera universitet i Sverige. Du som klarar utbildningen får en magisterexamen och specialistsjuksköterskeexamen.
Vad finns det för utbildningar till barnsjuksköterska?
Sjuksköterska är en så kallad skyddad yrkestitel, vilket innebär att bara du som har legitimation från Socialstyrelsen kan använda dig av den. Barnsjuksköterska är en typ av specialistroll som kräver att du har en vidareutbildning. Dessa ges på flera universitet och högskolor i Sverige, bland annat Uppsala Universitet, Lunds Universitet, Örebro Universitet, Umeå Universitet och Sahlgrenska akademien på Göteborgs Universitet.
Vad lär jag mig under en utbildning till barnsjuksköterska?
Utbildningen är ett år lång och innefattar både teoretiska kurser och verksamhetsförlagd utbildning. Du kommer bland annat få fördjupa dina kunskaper kunskaper och färdigheter från din sjuksköterskeutbildning, anpassat efter en barnsjuksköterska kompetensområde. Under din barnsjuksköterskeutbildning får du också de kunskaper som krävs för att bland annat ordinera vaccin och ansvara för hälsoundersökningar av barn och ungdomar. Efter avslutad utbildning kommer du kunna arbeta på till exempel barnavdelningen på ett sjukhus eller med friskvård på skolor och barnhälsovård.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsförmedlingen bedömde 2022 jobbutsikterna för barnsjuksköterskor som goda, både inom ett och fem år. Ofta är tjänsterna förlagda till sjukvården där du behöver vara beredd på att jobba både dag-, kväll- och nattskift. Medellönen låg 2022 på 40 400 kronor i månaden.
Källor: Socialstyrelsen, antagning.se, Arbetsförmedlingen