Masterprogrammet CRAFT! - Smycke och corpus
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Klassrum
Kandidatprogrammet Keramik och Glas
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Klassrum
Kandidatprogrammet Smycke och corpus: Ädellab
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Klassrum
Här ovan har vi samlat massor av utbildningar inom design och hantverk i ett försök att guida dig rätt i den djungel av alla inriktningar, utbildningar och yrken som finns. Utbildningar inom design och hantverk kan leda fram till många olika jobb och faller under många olika utbildningsområden. Eftersom utbildningsområdet Design & Hantverk är så pass stort har vi delat upp de olika inriktningarna i underkategorier. Om du redan nu vet vilken inriktning du vill gå, klicka på någon av länkarna här nedan. Du kan även läsa allmän information om de olika inriktningarna längre ned.
» Utbildningar till florist
» Utbildningar inom inredning
» Utbildningar inom smide och metall
» Utbildningar inom textil och mode
» Utbildningar inom trä
Utbildningar till florist
Floristutbildningar passar dig som gillar färg, form och kreativa lösningar och som vill arbeta med både händer och huvud. Om du kommer på att du vill bli florist efter gymnasiet kan du gå en vuxenutbildning på komvux eller en yrkesutbildning till florist.
Som florist jobbar du mycket med att skapa tjusiga arrangemang med blommor och blad. Floristutbildningar innefattar materialhantering, varukunskap och estetik. Men du kan också läsa kurser inom flera andra områden, som exempelvis heminredning, textning, färg- och formlära.
Efter att du gått en floristutbildning kan du arbeta inom bland annat blomsterdesign, i en blomsterhandel, som dekoratör eller kanske som inredare. Många utbildade florister startar en egen verksamhet, därför ger floristutbildningarna ofta kunskaper i marknadsöfring och företagsekonomi.
Utbildningar inom inredning, dekoration och rumsgestaltning
Utbildningar inom inredningsdesign, dekoration och rumslig gestaltning har blivit väldigt populära. De vänder sig till dig som är intresserad av inredning, scenografi och design och vill utveckla ditt estetiska kunnande och din kreativa förmåga för att skapa fungerande mötesplatser, hem och kontor.
En utbildning inom inredningsdesign lär dig saker som ljussättning, färger och möbelplacering. Du utvecklas i förståelsen för trender och stilar, på samma gång som du lär dig att se till varje kunds personliga smak och specifika behov.
Utbildningar inom metall och smide
Utbildningar inom metall och smide vänder sig till dig som vill lära dig ett gammalt hantverk som hela tiden utvecklas. Kanske vill du arbeta med konsthantverk och design? Det finns många olika utbildningar inom smide, däribland guld- och silversmide. De fokuserar främst på konsthantverket, det vill säga den konstnärliga delen av yrket, då du lär dig att formge hantverk.
Ibland kan även kurser i teckning, målning och presentationsteknik ingå, med syfte att utveckla din formkänsla och ditt designtänkande. Utbildningar inom smide och metall behandlar också ämnen som material, utrustning, teknik och metallformgivning.
Utbildningar inom textil
Textilutbildningar riktar sig till dig som är konstnärligt lagd och intresserad av textil och mode. Du kanske vill påverka mode och trender, skapa klädmodeller och formge mönster till tyger? Då kan en textilutbildning vara helt rätt för dig!
Det finns många olika mode- och textilutbildningar att välja bland inom flera olika skolformer. Du kan exempelvis studera på komvux, folkhögskola, universitet och på en privat yrkesutbildning.
Utbildningar inom trähantverk
Utbildningar inom trähantverk passar dig som vill arbeta med formgivning, produktutveckling och tillverkning av trämöbler, eller restaurering av gamla möbler. Utbildningarna är för dig som brinner för färg, form, design och tredimensionell gestaltning.
Utbildningar inom trähantverk finns på många olika nivåer och med många olika inriktningar. Kurser som ofta ingår i utbildningarna är snickeri och tillverkning av möbler, ytbehandling, målning, teckning, färglära, planering och formgivning av träföremål, hand- och maskinsnickeri, material- och maskinkunskap, samt restaurering av möbler och rumsinteriörer.
Att välja rätt utbildning inom design och hantverk
Nu har du förhoppningsvis fått en bättre bild av vilka olika möjligheter som finns inom utbildningsområdet Design & Hantverk. Kika gärna på träfflistan här ovanför och klicka på någon av de utbildningar som verkar intressant för dig. Du kan då läsa mer samt lämna en intresseanmälan för att beställa mer information direkt från skolan. Lycka till med dina framtida studier!