Rådgivare bank & placering
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Klassrum
Ekonomi - ett brett ämne med många karriärmöjligheter
De flesta ekonomer arbetar med att analysera och utvärdera ekonomiska resultat. De arbetar i industri- och handelsföretag, på banker, konsultfirmor, försäkringsbolag, revisionsbyråer och intresseorganisationer. Det finns också jobb för ekonomer inom stat, kommun och landsting.
Generellt kan man säga att ju mindre företag du arbetar på som ekonom, desto bredare arbetsuppgifter har du. I stora företag är ekonomen ofta mer specialiserad inom ett område, som t.ex. ekonomisk styrning, finansiering eller marknadsföring. Personer med ekonomisk bakgrund kan också arbeta med inköp eller försäljning.
Ekonomiutbildning grunden för många yrken
Som ekonom måste du självklart vara intresserad av siffror. Goda språkkunskaper ger dig ofta konkurrensfördelar och är en förutsättning för dig som vill arbeta i internationella företag. Du bör också vara duktig på att presentera komplicerad ekonomisk information på ett pedagogiskt sätt för att ditt budskap ska gå fram. Många företagsledare är ofta utbildade ekonomer i grunden.
Här kan du läsa mer om olika inriktningar som finns
för ekonomiutbildningar:
- Administration
- Finans/Analys
- Företagande/Entreprenörskap
- Internationell ekonomi
- Master of Business Administration (MBA)
- Organisation/Ledarskap
- Redovisning/Bokföring
Olika utbildningstyper för dig som vill läsa ekonomi
Det finns flera olika utbildningstyper att välja mellan för dig som vill studera ekonomi; allt från komvuxkurser till ekonomprogram på universitet och högskolor, i Sverige såväl som utomlands. Vilken utbildningstyp som passar just dig beror på din specifika bakgrund och vad du vill arbeta med i framtiden. Vissa yrkestitlar kräver universitetsexamen, medan andra ekonomiyrken är mer flexibla.
Ekonomiutbildningar på högskola och universitet
På högskolor och universitet studeras ekonomi främst inom disciplinerna nationalekonomi och företagsekonomi. De flesta högskolor och universitet i Sverige erbjuder någon form av ekonomistudier. Fördelen med att läsa ekonomi på högskola eller universitet är att du får en internationellt gångbar utbildning. För vissa yrken, så som t.ex. revisor, krävs att du har en universitetsexamen.
Ekonomiutbildningar utomlands
Du som vill studera ekonomi utomlands har många alternativ. Ekonomiutbildningar finns på skolor världen över. För att läsa en ekonomiutbildning utomlands kan du gå till väga på tre olika sätt. Om du redan studerar ekonomi på ett svenskt universitet kan du ansöka om att läsa en eller flera terminer utomlands som utbytesstudent.
Du som vill plugga en hel ekonomiutbildning utomlands kan ta hjälp av en agent som förmedlar utlandsstudier. Då får du hjälp under hela antagningsprocessen. Tredje alternativet är att söka till en utländsk skola på egen hand. Detta är både en utmaning och en stor möjlighet, eftersom du har världens alla universitet att välja bland.
Distansutbildningar inom ekonomi
Vill du studera ekonomi på distans? Många ekonomiutbildningar, oavsett utbildningstyp, går att läsa på distans. Distansstudier är ett bra alternativ för dig som vill kombinera ekonomistudier med arbete.
YH-utbildningar i ekonomi
Fler och fler yrkeshögskolor erbjuder YH-utbildningar inom ekonomi. Dessa kan leda till ekonomiyrken som affärsekonom, företagssäljare, redovisningsekonom, inköpare, löneekonom med flera. YH-utbildningar är oftast kortare än utbildningar vid universitet/högskolor. De är därför ett bra alternativ för dig som snabbt vill ut i arbetslivet.
En annan stor fördel med YH-utbildningar är att de ofta innehåller mycket praktik. Praktiken kallas för Lärande i Arbete (LIA) och är ett perfekt sätt för dig att testa dina nyfunna ekonomiska kunskaper i praktiken, samtidigt som du skaffar kontakter i branschen.
Ekonomiutbildningar på folkhögskola
Det finns två typer av kurser att läsa på folkhögskola: allmänna kurser som ger dig gymnasiebehörighet samt särskilda kurser som har en mer specifik inriktning, exempelvis inom ekonomi.
Yrkesutbildningar i ekonomi
Flera privata utbildningsanordnare erbjuder nischade yrkesutbildningar i ekonomi. Dessa kan leda till yrken som bokförare och personaladministratör med flera.
Yrkesutbildningar går ofta att kombinera med arbete då flera ges på distans eller deltid under kvällar och helger. Perfekt för dig som kanske jobbar på kontor i dagsläget men behöver kompetensutveckling inom ett ekonomiskt område.
Ekonomiutbildningar på vuxenutbildningen/komvux
På komvux (d.v.s. vuxenutbildning på gymnasial nivå) finns ett stort utbud av enskilda kurser och kurspaket inom ekonomi. Du kan med andra ord läsa en enstaka ekonomikurs eller ett helt kurspaket.
En ekonomiutbildning på komvux är studiemedelsberättigad och kostnadsfri. På komvux kan du exempelvis läsa till ekonomiassistent eller löneadministratör.