Folkhögskola i Skåne

Studera på folkhögskola och förverkliga ditt framtida drömyrke. På en folkhögskola i Skåne kan du både läsa upp dina betyg, vara kreativ eller fördjupa dina kunskaper. Utbildningarna förenar teori med praktik. Här hittar du folkhögskoleutbildningar utefter dina behov!
Filtrera efter
Kategori
Folkhögskoleutbildning
Skåne Län
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-17 av 17 träffar
Annonser

Populära kategorier

Platser inom Skåne Län

Reportage inom Folkhögskoleutbildning

Vad är en folkhögskola?

Folkhögskolan utgår från dina behov, förkunskaper och erfarenheter. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och ditt aktiva deltagande i gruppen. Tanken är att dina behov ska styra och att läraren mer ska fungera som en handledare och tillsammans med dig planera ditt studieupplägg. Det innebär alltså att eget ansvar är en stor del av att gå på en folkhögskola. 

I Skåne finns det folkhögskolor i Eslöv, Vellinge, Malmö, Landskrona och Grimslöv och alla erbjuder olika utbildningar. Det finns förberedande utbildningar som hjälper dig studera upp dina betyg men även mer praktiska utbildningar som ger dig verktyg för att utveckla dina kreativa sidor.  

Allmän kurs

En allmän kurs finns för dig som saknar kunskaper från grundskolan eller gymnasiet eller behöver komplettera för att få en grundläggande behörighet. Utbildningen är anpassad efter dina förkunskaper och kan därav vara från ett till tre år beroende på var du står. Det är ofta kärnämnena du kan läsa på en allmän kurs, vilket är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap. 

En allmän kurs kan även ha olika inriktningar för dig som är intresserad av ett visst område för framtida studier. Till exempel finns beteendevetenskap, pedagogik och ledarskap, vård och omsorg eller serviceassistent. Då kan du samtidigt som du kompletterar din gymnasieutbildning studera något som förbereder dig för den bransch du vill jobba inom. 

Särskild kurs

En särskild kurs, även kallad profilkurs, fokuserar på ett specifikt ämnesområde. Det kan vara allt från konsthantverk, musik och teater till media eller undersköterska. Utbildningarna är därav till för dig som vet vad du vill jobba med eller som vill fördjupa dina kunskaper inom ett visst ämne. 

De kreativa utbildningarna ger dig utrymme att skapa och sätter ett värde i din personliga kreativa utveckling. Det kan även förekomma workshops, studiebesök och studieresor i ditt lärande. Lärarna har ofta själva en estetisk bakgrund och arbetar inom det specifika området.  

Kostar det att studera på en folkhögskola? 

På en folkhögskola i Skåne kan det förekomma en terminskostnad där du alltså betalar en viss summa per termin. Här inräknas exempelvis gemensamma måltider och försäkring. I vissa fall tillkommer en materialkostnad för eventuell litteratur eller verktyg för utbildningen. Många folkhögskolor berättigar till studiemedel från CSN.

Hur ansöker jag till folkhögskola i Skåne?

Varje skola har sin egen antagning så du söker därför direkt till den folkhögskola du vill studera på. Antagningarna kan vara i form av att skicka in ansökan med personligt brev, personbevis och gymnasiebetyg medan andra kurser har särskilda antagningsprov, vilket kan vara auditions eller att de kallar till intervju. Du kan få reda på mer hur du går tillväga för att ansöka till skolan genom att klicka in på de olika utbildningarna. Det går även att kontakta skolorna för att ta reda på hur du ska göra och vad ansökan ska innehålla.