Filtrera efter
Geografi
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Reportage inom Geografi

GeografiutbildningarSom geograf söker du svaren på hur jorden är beskaffad och varför platser befinner sig just där de är. Hamnade de där av naturens försorg eller som ett resultat av mänsklig påverkan? Sådana frågor försöker utbildade geografer att besvara.

Kulturgeografi, naturgeografi och GIS

Inom den geografiska vetenskapen finns olika förgreningar. De två främsta är kulturgeografi och naturgeografi. Båda dessa grenar har inslag av exempelvis geovetenskap, klimatologi, hydrologi, sociologi och matematik.

Inom kulturgeografin studeras samspelet mellan jordytan och människan. Man undersöker orsakerna och konsekvenserna av olika mänskliga aktiviteter, både ur kulturella, politiska, sociala och ekonomiska perspektiv. Kulturgeografi kallas också samhällsgeografi.

Inom den andra grenen, naturgeografi, studeras fysisk geografi, vlket innefattar mark, berggrund, terrängformer, vatten och klimat samt biologisk geografi (som behandlar organismers geografiska fördelning över jordytan).

De viktigaste analysverktygen för geografer är geografiska informationssystem – GIS – som används vid rumsliga analyser av olika slag. Hur du hanterar geografiska informationssystem får du lära dig under en utbildning i geografi. Du kan studera geografi inom de flesta skolformer idag. Här nedan kan du läsa mer om vad studier i geografi innebär i de olika skolformerna.

Geografi på högskola och universitet

En geografiutbildning på högskola eller universitet kan exempelvis ge en ingenjörsutbildning inom det geografiska området. När du läser en högskoleutbildning i geografi kommer du att skaffa dig en uppfattning om hur den geografiska miljön och människans utformning påverkar samhället.

Du kommer lära dig att analysera och ifrågasätta för att bättre kunna skriva rapporter och sammanställningar. Exempel på geografiutbildningar på högskola och universitet är bland annat Europaprogrammet, kulturgeografi, landskapsvetarprogrammet och lantmätarprogrammet.

Geografi på distans

Om du inte vill eller kan flytta från din hemort så kan du även läsa en geografiutbildning på distans. Då får du själv lägga upp dina studier. Många som studerar på distans väljer att arbeta under studietiden. Något som är viktigt att tänka på vid distansstudier är att vara strukturerad eftersom kraven är lika höga som vid klassrumsundervisning.

Geografi på folkhögskola

Att läsa en kurs eller utbildning inom geografi på folkhögskola kan vara ett bra alternativ för dig som vill studera på ett lite annorlunda sätt. Folkhögskolor erbjuder ofast studenter möjligheten att bo på skolan, vilket skapar en särskild stämning och sammanhållning. Om du väljer att bo på skolan betalar du en avgift och får då boende och mat på skolan.

Geografi på komvux

Vill du läsa upp dina gymnasiebetyg eller komplettera ditt betyg med en kurs du inte läst? Då kan du läsa en kurs i geografi på komvux (vuxenutbildningen i din hemkommun). Här finns t.ec. Geografi 1 och Geografi 2.

Geografi utomlands

Idag väljer många svenskar att studera utomlands för att utöka sin kompetens och sina språkkunskaper. Du som vill läsa en geografiutbildning utomlands kan ta kontakt direkt med den skola där du vill studera, eller så tar du kontakt med en agent för utlandsstudier så hjälper de dig med all information du kan tänkas behöva. I många fall har högskolor och universitet utbyte med utländska skolor för att du som student ska få chansen att åka och studera i en annan kultur. Kontakta din högskola eller ditt universitet för att få information om just din geografiutbildning har ett utbyte.