GIS-utbildning

Var med och utveckla framtidens geoteknik! Är du intresserad av geografi och teknik? Med en GIS-utbildning får du kunskaper som efterfrågas av många arbetsgivare. Du kan arbeta som exempelvis GIS-samordnare. Hitta din GIS-utbildning här!
Filtrera efter
GIS
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Fler kategorier inom GIS

Reportage inom GIS

Vad är GIS?

GIS är en förkortning för geografiska informationssystem – system som länkar samman olika typer av data och kopplar datan till en geografisk plats via digitala kartor. GIS används av bland annat en GIS-samordnare för att samla in, lagra, analysera och presentera geografisk information.

Vilka användningsområden har geografiska informationssystem (GIS)?

Geografiska informationssystem används till allt från en geo-tag i ett inlägg på instagram till stadsplanering och 3D-visualisering. Det finns många olika typer av analyser som går att genomföra med hjälp av GIS. Det kan vara i en app som talar om för dig var din närmaste pizzeria ligger. Det kan också vara ett verktyg om du till exempel vill öppna en verksamhet och se till att din lokal byggs på bästa möjliga plats. Då kan du med hjälp av GIS analysera ett visst område och därefter ta beslut om var du ska anlägga lokalen.

Tack vare det breda användningsområdet kan GIS idag användas inom många olika branscher, organisationer och myndigheter. Specialistkunskaper inom området är efterfrågade på arbetsmarknaden på många håll.

Vilka utbildningar finns inom GIS?

Om du vill studera en GIS-utbildning så finns det olika utbildningar att välja på, beroende på om du har studerat tidigare eller om du har arbetslivserfarenhet och vill bygga på din kompetens. Du kan till exempel välja en tvåårig YH-utbildning med praktik (LIA) eller ett mer flexibelt studieupplägg med en kortare YH-utbildning på deltid eller på distans.

Master- och magisterprogram inom GIS finns med olika inriktningar för dig som har en kandidatexamen och vill fördjupa och specialisera dina kunskaper eller siktar på en karriär inom forskning. Eftersom GIS är ett brett område kan en avancerad utbildning rikta sig till studenter med olika utbildningsbakgrunder, till exempel en ingenjörsexamen, kandidatexamen inom samhällsvetenskap eller naturvetenskap. 

Vad ingår i en GIS-utbildning?

Under en utbildning i geografiska informationssystem kan du få lära dig att arbeta med att implementera, samordna och koordinera geodata i en organisation. Du får också insikt i hur geodata används för att fördela resurser och fatta beslut inom till exempel samhällsplanering eller offentlig förvaltning. Du får kunskaper som krävs för att du ska kunna jobba som exempelvis GIS-samordnare men även om du endast kommer stöta på geografiska informationssystem i din yrkesroll.

Vad kan jag jobba med efter en GIS-utbildning?

Det finns många möjliga yrkesutgångar efter en GIS-utbildning, beroende på utbildningens inriktning och vad du är intresserad av. Det är särskilt vanligt att du jobbar med GIS som arkitekt eller inom lantbruk. Några andra möjliga yrken är GIS-samordnare, GIS-ingenjör, GIS-kommunikatör, GIS-strateg, projektledare eller systemförvaltare.

Din yrkesroll kan vara inom både offentlig och privat sektor, möjliga arbetsgivare är till exempel kommuner, landsting, statliga myndigheter, banker, transportbolag eller telekom.