Hållbarhetsutbildningar - jobba med hållbarhetsfrågor
Brinner du för miljö- och hållbarhetsfrågor och vill vara med i utvecklingen av en mer hållbar värld? Då är en hållbarhetsutbildning något för dig. Eftersom miljö och hållbarhet är högt prioriterade frågor i de flesta av branscher i samhället, är jobbmöjligheterna även många. Ofta klassas hållbarhetsutbildningar som ett tvärvetenskapligt ämne som kan appliceras såväl på tekniska jobb som på inköp, handel eller ekonomi.
Vilka hållbarhetsutbildningar finns?
Det finns en mängd hållbarhetsutbildningar att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Störst utbud finns på universitet och högskola. Vill du läsa en hållbarhetsutbildning ända från kandidatnivå finns ett stort utbud på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Många väljer dock att läsa en kandidatutbildning inom ett annat ämne, så som teknik, ekonomi, handel eller turism för att sedan inrikta sin utbildning på hållbarhet på masternivå. Detta eftersom hållbarhet många gånger räknas som ett tvärvetenskapligt ämne.
Exempel på hållbarhetsutbildningar man kan läsa på universitet och högskolor är:
- Masterprogram i miljöstrategisk styrning
- Landsbygdsutveckling och naturresursförvaltning
- Masterprogram i Environmental Studies and Sustainability Science
- Landsbygdsutveckling och naturresursförvaltning
- Masterprogrammet i Spatial Planning and Development
- Förnyelsebara elkraftsystem
- Leadership for Sustainability
- Miljökommunikation
- Architecture and Planning Beyond Sustainability
- Ecology and the Environment
- Magister i utomhuspedagogik och hållbarhetsundervisning
Vill du studera hållbarhet på en annan utbildningstyp än universitet och högskola finns även ett stort utbud både i form av enstaka komvuxkurser och på yrkeshögskolor.
Hur ser arbetsmarknaden ut efter en hållbarhetsutbildning?
Arbetsmarknaden för dig med en hållbarhetsutbildning är bred. Prognoser visar att det råder en balans på arbetsmarknaden och att det finns ungefär lika många utbildade med rätt hållbarhetsexpertis som det finns efterfrågan på jobb.
Det finns en del renodlade "miljöjobb" på företag och organisationer som uteslutande jobbar med miljöfrågor och hållbar utveckling, men det finns även ett stort utbud av hållbarhetsjobb inom andra branscher.
Vad kan man jobba med efter en hållbarhetsutbildning?
Uppgiften för dig med en hållbarhetsutbildning är ofta att hjälpa en verksamhet att arbeta på ett hållbart sätt. De flesta större företag har idag en miljösamordnare, miljöchef eller en miljöstrateg som jobbar just med dessa frågor. Du kan även jobba inom en teknisk bransch och konkret utveckla mer hållbara produkter.
Många med hållbarhetsutbildning jobbar även som konsulter, experter eller rådgivare inom både offentlig och privat sektor, med uppgift att ge råd om hållbara beslut som inte påverkar jordens resurser negativt. Vanliga titlar är miljö- och hälsoskyddsinspektör (miljöinspektör), handläggare, miljökonsult, miljöutredare och projektledare.
Hitta din utbildning inom hållbarhet i träfflistan ovan. Lycka till!