En utbildning till hudterapeut kan innehålla allt från manikyr, massage, ansiktsbehandlingar och hårborttagning, till ämnen som kemi, dermatologi, ekonomi och näringslära. Hudterapeututbildningar finns som privata yrkesutbildningar och Yh-utbildningar. Som hudterapeut kan du avlägga både gesäll- och mästarbrev. Gesällbrev kan du ta efter tre år i yrket, mästarbrev tas efter sex år. Breven är internationellt kända kompetensbevis som symboliserar yrkesskicklighet.
Utbildningar till hudterapeut
Du som vill bli hudterapeut har tre alternativ. Du kan gå en yrkeshögskoleutbildning till hudterapeut (Yh). Du kan gå en privat yrkesutbildning till hudterapeut (här finns både korta och långa, vissa är godkända av SHR och andra inte). Eller så går du som lärling hos en hudterapeutmästare under tre år.
Det finns flera olika slags fördjupningskurser och vidareutbildningar för hudterapeuter. Nagelbyggnad, kosmetisk tatuering och makeup är några exempel.
Vissa vidareutbildningar leder till certifikat vid avläggande av ett prov, så som IPL/lasercertifikat och hudhygienistcertifikat. Hudterapeuter med certifikat kan utföra mer avancerade behandlingar.
Arbetsmöjligheter efter en hudterapeututbildning
Som utbildad hudterapeut har du många möjliga yrkesområden efter examen. Du kan driva en egen verksamhet eller ta anställning på en salong, ett SPA, en lyxkryssare eller ett parfymeri. Hudterapeuter arbetar också hos hudläkare och på apotek. Privata hudläkare behöver hudterapeuter som komplement till den medicinska verksamheten. Du kan då exempelvis arbeta med för- och eftervård av patientens hud.
Som hudterapeut kommer du att möta människor med olika behov. Vissa har problem med sin hud, medan andra söker skönhetsvård och en stunds avkoppling. Eftersom hudterapeuter har kunskaper i dermatologi kan de bedöma när en kund bör söka läkarhjälp för sina hudproblem. Dermatologi innefattar kunskaper i hudens uppbyggnad och hudsjukdomar.
Bli hudterapeut - ett brett yrke
En stor del av hudterapeutyrket går ut på att ge kunden råd om skötseln av huden samt hitta rätt hudvårdsprodukter. Yrket breddas dock ständigt. Som hudterapeut kan du arbeta med olika typer av ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar, aromaterapi, inpackningar, hårborttagning, behandling av celluliter, färga fransar och plocka ögonbryn, öronhåltagning, lägga makeup, ge pedikyr och manikyr och mycket mer.