Industriell ekonomi

Bred arbetsmarknad med många karriärvägar. Industriell ekonomi är en kombination av ekonomi, management och teknik. Utbildningen passar dig som är intresserad av utveckling och effektivisering för framtidens industri. Hitta din utbildning här!
Filtrera efter
Industriell ekonomi
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 29 träffar
1
2
Annonser

Populära platser

Reportage inom Industriell ekonomi

En utbildning i industriell ekonomi ger dig kunskap om ekonomi, management och teknik. Ämnet industriell ekonomi handlar om att utveckla och förbättra industriella affärsprocesser Utbildningen passar dig som vill arbeta med industriell utveckling och förnyelse. 

Industriell ekonomi är en bred utbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, både i Sverige och internationellt. Utbildningen öppnar dörrar för en framtida karriär inom en rad olika branscher, organisationer och yrkesroller.  

Behörighet till utbildningen

För att gå en utbildning i industriell ekonomi måste du ha grundläggande behörighet, vilket innebär att du måste ha läst de kurser på gymnasiet som krävs för att få behörighet till högskolestudier. Utöver grundläggande behörighet kan vissa lärosäten ha specifika antagningskrav, exempelvis särskilda betygskrav eller andra relevanta kvalifikationer. Kontakta högskolan eller universitetet för mer information om behörighet.  

En kandidatexamen i industriell ekonomi är 180 hp, vilket motsvarar tre års heltidsstudier. Efter din kandidatexamen har du möjlighet att fortsätta läsa en masterexamen. En masterexamen inom industriell ekonomi tar vanligtvis ett till två år att slutföra på heltid. 


Inriktningar inom industriell ekonomi

Det finns flera olika inriktningar inom industriell ekonomi som du kan välja utifrån dina intressen och karriärsmål. Några av inriktningarna är bland annat: 

  • Marknadsföring: Handlar om strategier för att marknadsföra produkter och tjänster, inklusive marknadsanalys och kundbeteende.  
  • Management och ledarskap: Fokuserar på organisationsutveckling, företagsledning och verksamhetsutveckling.  
  • Logistik och Supply Chain Management: Inriktar sig på effektiv hantering av flöden av varor och tjänster, från leverantörer till slutkunder.  
  • Finans och ekonomi: Fokuserar på finansiella marknader, investeringar, riskhantering och ekonomisk analys.  
  • Arbetsorganisation och ledarskap: Handlar om att förstå och förbättra hur organisationer fungerar och hur man leder och utvecklar både individer och grupper inom ett företag eller organisation.  

Varje universitet har sina egna specialområden och kombinationer av inriktningar. Ett tips är därför att undersöka vilka skolor som erbjuder den inriktning du är mest intresserad av och hur sammansättningen av inriktningen ser ut. 

Under de första två åren fokuserar utbildningen på att ge dig bred kunskap om vad som kännetecknar effektiva och lönsamma företag. Därefter följer fördjupningar inom specifika områden samtidigt som du påbörjar valfria kurser som ger din utbildning en unik profil. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. 

Civilingenjör inom industriell ekonomi

En utbildning till civilingenjör inom industriell ekonomi är en avancerad akademisk utbildning som kombinerar ingenjörsämnen med ämnen inom ekonomi och management. Utbildningen är 300 hp, vilket motsvarar fem års heltidsstudier. 

Under utbildningen får du lära dig mer om tekniska principer och ingenjörsmetoder, samtidigt som du utvecklar kunskaper inom ekonomi, företagsledning och affärsstrategi. Utbildningen öppnar dörrarna för flera karriärmöjligheter inom industrin, som konsult och andra sektorer.  

Utbildningens tre första år består vanligtvis av grundläggande kurser inom matematik, teknik och ekonomi. I slutet av årskurs tre får du välja en teknikinriktning, till exempel dataanlys och algoritmer, produktinnovation eller system- och programvaruutveckling. Under dina två avslutande år profilerar du dig genom att läsa en specialisering parallellt med valfria kurser. Exempel på specialiseringar är affärer och innovation, produktion eller finans och risk.