Filtrera efter
Kategori
Enskilda kurser (Komvux)
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 375 träffar
1
2
3
4
...
19
Annonser

Populära kategorier

Populära platser

Enskilda komvuxkurser på olika nivåer

Idag finns ett stort urval av enskilda kurser, både på grundskolenivå och gymnasienivå. Det kan vara allt från kärnämnen som matematik, svenska, engelska och naturkunskap. Eller till mer praktiska och kreativa ämnen som rörlig bild, fotografi, programmering och textilslöjd. De enskilda komvuxkurserna är till för att du ska kunna läsa in betyg från grundskolan eller gymnasiet. De har även som syfte att ge dig möjligheten att få grundläggande behörighet för fortsatta studier på eftergymnasial nivå.

I samband med reformen Gy25 kommer gymnasiekurser att stegvis ersättas av ämnesnivåer. Detta innebär att istället för att läsa fristående kurser, kommer de att följa en sammanhållen ämnesstruktur där varje ämne har olika nivåer. Syftet med denna förändring är att skapa en mer helhetlig och fördjupad kunskapsutveckling för varje ämne. Vilket kan underlätta både förståelsen och tillämpningen av kunskaperna inom respektive område.

Hur ansöker jag till enskilda komvuxkurser?

För att studera enskilda kurser på komvux ansöker du via vuxenutbildningen/komvux i sin hemkommun, alltså den kommun man är folkbokförd i. Det är sedan din kommun som beslutar huruvida du får börja studera eller inte. Studier på komvux är kostnadsfria, men vissa kostnader för material kan förekomma beroende på kursen.

Vad gör jag om kommunen inte erbjuder den komvuxkurs jag vill läsa?

Om komvux i din hemkommun inte erbjuder den kurs du efterfrågar har de ibland avtal med privata utbildningsanordnare och du kan på så sätt få börja utbildningen. Vissa komvuxkurser är det högt tryck på. Då brukar kommunen prioritera de personer som saknar grundläggande behörighet.

Grundläggande och särskild behörighet genom enskilda komvuxkurser

Genom att läsa enskilda kurser på komvux kan du uppnå både grundläggande och särskild behörighet för eftergymnasiala studier, som högskole- eller yrkeshögskoleutbildningar. För att få grundläggande behörighet till högskolan behöver du godkända betyg i vissa specifika kurser, som Svenska 3, Engelska 6 och Matematik 1. Dessa krav gäller för alla högskoleprogram. Utöver grundläggande behörighet kan vissa högskoleutbildningar även kräva särskilda ämnen, exempelvis Matematik 2b för tekniska program.

Yrkeshögskola har däremot något mer flexibla behörighetskrav. Här innebär grundläggande behörighet oftast en gymnasieexamen eller likvärdiga kunskaper. Där det finns större möjligheter för sökande med olika erfarenheter och bakgrund att uppfylla behörighetskraven. Särskilda förkunskaper kan dock variera beroende på yrkeshögskoleutbildningen och kan inkludera specifika gymnasiekurser eller relevant arbetslivserfarenhet. Så att läsa på komvux kan du komplettera dina betyg för att uppfylla de krav som behövs, vilket ger dig större möjligheter att söka vidare till både högskola och yrkeshögskola.

Vad är prövning på komvux?

Ett sätt att läsa in eller läsa upp en kurs är att be om så kallad prövning. Då betalar du en avgift på cirka 500 kronor, läser in kursen hemifrån och tentar sedan av kursen på komvux. Prövning ger i allmänhet inte rätt till studiemedel från centrala studiestödsnämnden, CSN. Har man däremot inte läst kursen tidigare kan man få rätt till studiemedel. Kontakta CSN för mer information kring studiemedel.

Har du fler frågor kring enskilda kurser på komvux? Kontakta din hemkommun för mer information.