Vad gör en konditor eller bagare?
Som utbildad konditor eller bagare kan du arbeta över hela världen, något allt fler väljer att göra idag. Du kan bland annat arbeta på ett mindre bageri eller konditori, ett industribageri eller i en livsmedelsbutik. Arbetsuppgifterna varierar ganska stort beroende på var du arbetar och vilken storlek det är på bageriet. Läs mer om olika typer av arbetsplatser nedan.
Var kan jag studera en konditorutbildning?
Det vanligaste sättet att utbilda sig till konditor är genom restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. För dig som redan har gått gymnasiet men vill bli konditor eller bagare finns flera vägar att gå. Du kan exempelvis gå en komvuxutbildning tilll konditor. På komvux finns det även möjlighet att gå en lärlingsutbildning till konditor. Under en lärlingsutbildningen är du som elev ute på en eller flera arbetsplatser under minst halva studietiden.
Studera en konditorutbildning på yrkeshögskola
Det finns några yrkeshögskolor som erbjuder konditorutbildningar för dig som redan har gått gymnasiet. En YH-utbildning till konditor och bagare är 1 år lång och du behöver följande behörighet för att kunna ansöka:
- Grundläggande behörighet till yrkeshögskola (gymnasieexamen eller motsvarande)
- Bageri 2 och 3 eller motsvarande
- Konditori 2 och 3 eller motsvarande
- Hygien/Livsmedelshygien eller motsvarande
När du går en konditorutbilding på en yrkeshögskola är du berättigad till CSN. Utbildningen innehåller både teori och praktik, där en stor del är LIA (Lärande I Arbete). Under LIA:an gör du praktik på ett konditori eller bageri och får möjlighet att applicera dina kunskaper praktiskt.
Det finns också flera yrkesutbildningar inom bageri och konditori, både i Sverige och utomlands. När du gå en yrkesutbildning är du inte alltid berättigad till CSN.
Gå en konditorutbildning utomlands
Du som vill studera till konditor utomlands har goda möjligheter till detta. Det finns bland annat flera grundutbildningar och påbyggnadsutbildningar i Schewiz. Flera av utbildningarna är CSN-berättigade och innehåller internationell praktik.
Här hittar du alla konditorutbildningar utomlands!
Efter att du har gått en konditorutbildning
När du har gått en utbilding till konditor eller bagare kan du jobba på exempelvis ett industribageri, ett mindre konditori eller i en livsmedelsbutik. När du har fått mer yrkeserfarenhet kan du ansöka om gesällbrev, ett bevis på dina yrkeskunskaper. Du behöver har gått minst tre års grundutbildning och därefter ytterligare ett års utbildning eller praktik för att kunna ansöka.
Vid godkänt prov ger få du alltså ett gesällbrev som visar att dina praktiska och teoretiska yrkeskunskaper är på en hög nivå. Provet arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Hur är det att jobba på ett industribageri?
Du som vill jobba på ett industribageri bör vara tekniskt intresserad och kunnig. På ett industribageri sker nämligen bakningen med hjälp av olika maskiner. På vissa industribagerier är nästan hela bakprocessen automatiserad, och du som bagare har till största del en övervakande roll. Du är då även ansvarig för att se till så att livsmedelshanteringen uppfyller de krav som ställs.
En del industribagerier tillämpar fortfarande vissa manuella moment, då kan t.ex. utbakning och gräddning utföras manuellt av dig som bagare. Som konditor/bagare på ett industribageri kan du ha varierande arbetstider. Vissa jobbar natt och andra börjar tidigt på morgonen.
Arbeta på ett mindre konditori eller bageri
På ett mindre konditori gör du det mesta för hand. Du beställer varor, blandar ingredienser, formar, vispar, dekorerar och gräddar. Maskiner blir dock allt mer vanliga även på mindre konditorier, vissa är till och med utrustade med bakdatorer. Andra arbetsuppgifter på mindre bagerier kan t.ex. vara att säkerställa hygienkraven, ta hand om disken samt hålla arbetsplan ren och fräsch.
Arbetstiderna innefattar ofta väldigt tidiga morgnar. Belastningen på knän och ben kan vara stor då bagare går och står väldigt mycket.