Medicinsk sekreterarutbildningar finns på flera platser i landet, men kan gå under lite olika namn. En medicinsk sekreterare kallas ibland också för läkarsekreterare eller vårdadministratör. Du som är intresserad av att bli medicinsk sekreterare är antagligen redan intresserad av IT och administration, men det är också bra om du är serviceminded, har lätt för att samarbeta med andra personer och uppskattar ordning och struktur.
Jag vill läsa en medicinsk sekreterarutbildning – hur gör jag?
Vad kul att du vill bli medicinsk sekreterare! De allra flesta läser sin medicinsk sekreterarutbildning på en yrkeshögskola. De är två år långa och varvar teori med långa praktikperioder så att du dels får sätta dina nya kunskaper på prov omgående, men också får erfarenhet direkt från arbetslivet. Det är inte ovanligt att YH-studenter får jobberbjudanden från de platser de har gjort praktik på. Det vanligaste är att YH-utbildningarna startar på höstterminerna.
Hitta en medicinsk sekreterarutbildning på en yrkeshögskola
Vad kan jag jobba med efter en medicinsk sekreterarutbildning?
De som har läst en medicinsk sekreterarutbildning jobbar ofta på vårdcentraler, sjukhus, privata mottagningar, BUP, kvinnomottagningar, rehabcenter eller inom företagshälsovård. Några jobbar även med medicinsk forskning eller inom läkemedelsindustrin.
Självklart går det att klättra. Många som har läst en medicinsk sekreterarutbildning har tagit sig till ledande positioner som till exempel verksamhetschefer eller expiditionsföreståndare. Arbetsuppgifterna är alltså många – och varierande.
Vad kommer jag att ha för arbetsuppgifter om jag läser en medicinsk sekreterarutbildning?
Om du någon gång har varit i kontakt med vården har du med största sannolikhet mött en medicinsk sekreterare. Redan i receptionen faktiskt. En vanlig arbetsuppgift är nämligen att sitta där och ta emot patienter. Men de gör också det här:
- Hantera kassan och se till att remisser tas emot och går iväg
- Sköta kontakten med myndigheter och föra protokoll vid möten
- Arbeta med statistik, budget och personalrapportering
Under en medicinsk sekreterarutbildning lär du dig också att skriva patientjournaler och hur de ska hanteras. Den som bestämmer vad som ska stå i journalen är ansvarig läkare, sjuksköterska, psykolog eller fysioterapeut