Utbilda dig till murare
Tycker du om att skapa något bestående och vill stolt kunna visa folk vad du har gjort? När du jobbar som murare får du vara lika kreativ med händerna som i sinnet. Utbildningen murare passar dig som tycker det är roligt med ett aktivt och varierande arbete där du jobbar som en del av ett team men samtidigt vill ta eget ansvar.
Vad gör en murare?
Trots att många byggtekniker förändras, kräver ditt jobb som murare traditionell skicklighet. Du bygger upp skorstenar, husväggar, klär fastigheter i fasadtegel med händerna och kan också montera in eldstäder som exempelvis kakelugnar. En utbildning till murare innebär att du även kan utföra olika typer av inredningsjobb. Till exempel bygga väggar av tegel, puts eller skapa vackra utsmyckningar av gips i lister och tak.
Hur utbildar jag mig till murare?
På gymnasiet kan du gå programmet Bygg- och anläggning med inriktningen husbyggnad. Utbildningen innefattar 15 veckors obligatorisk APL (arbetsplatsförlagt lärande). Efter utbildningen går du som betald lärling under ca. 2,5 år hos ett företag. När perioden är avslutad skriver du ett yrkesteoretiskt prov och när det är godkänt får du ditt yrkesbevis.
Om du saknar gymnasiebetyg eller vill byta karriär, kan du istället gå en yrkesutbildning för att bli murare. Utbildningen motsvarar studier på gymnasial nivå.
Förkunskaper
- Godkänt betyg i matematik
- Godkänt betyg i svenska på grundskolenivå/svenska som andraspråk
Här kan du utbilda dig till murare
- Gymnasiet
- Komvux
- Yrkesvux
Om utbildningen murare
- CSN-berättigad
- 50-70 veckor, heltid
- Ej distans
Vilka kurser ingår i utbildningen?
Utbildningen murare kan se olika ut beroende på vilken skola och inriktning du väljer. Nedan är de vanligaste kurserna som ingår:
- Bygg-och materialkunskap monteringstekniker för att hantera nödvändiga maskiner
- Tekniker inom energibesparande
- Husbyggnad
- Mur- och putsverk
- Tillval som kan göras är plattsättning, husarkitektur, och hållbart samhällsbyggande
Personliga egenskaper
Utbildningen murare är perfekt för dig som är kreativ, tycker om att skapa och har ett öga för formgivning. När du jobbar som murare är det viktigt att vara noggrann och att ha ett öga för detaljer.
Så här ansöker du till utbildningen
Om du inte har gått Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet kan du istället gå en eftergymnasial yrkesutbildning. Vissa yrkesutbildningar kräver dock att du ska vara 20 år fyllda, så var noggrann med att ta reda på vad som gäller för skolan du väljer.
Framtidsutsikter och lön för murare
Det byggs mer än någonsin runt om i hela landet, och efterfrågan på kompetens inom byggnation är stor. I takt med att fastighetsbeståndet växer, ökar också behovet av kompetent personal för att underhålla och driftsätta de nya fastigheterna. Enligt branschföreningen SPEF, kommer krav på energibesparingar under byggprocessen av fastigheter och vid drift av dem, behöva arbetskraft med utbildning inom mureri.
Murare är en efterfrågad kompetens och lönen varierar beroende på vilken typ av arbetsgivare du väljer. Generellt är lönen lägre hos en kommunal arbetsgivare.
- Snittlön för en kommunalt anställd murare: 31 600 kr/ månad
- Snittlön för en privatanställd murare: 36 000 kr/ månad
Källor: byggdinframtid.se, allastudier.se jobb & lön