Specialistundersköterska anestesi, operation och intensivvård
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Distans med träffar
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst
-
Klassrum
Specialistsjuksköterskeprogrammet - Operationssjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Klassrum
Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Utbildning till operationssjuksköterska
För att bli operationssjuksköterska så krävs det att du har en sjuksköterskeexamen, vilket omfattar 180 hp. Utöver det krävs att du fått sjuksköterskelegitimation och arbetat heltid inom yrket i 6–12 månader. Därefter kan du söka till en specialistutbildning för att bli operationssjuksköterska. Utbildningen omfattar 60hp och den går att läsa på hel eller halvfart, på distans eller i klassrum. Det innebär att utbildningen är 1 eller 2 år lång beroende på om du läser på hel eller halvfart. Du kan utbilda dig till operationssjuksköterska på flera universitet i Sverige, och med startdatum under såväl vår som höst, så du kan välja det som passar dig bäst. Det är inte ovanligt att du kan få erbjudande om att utbilda dig samtidigt som du är garanterad en arbetsplats under och efter utbildningen.
Utbildningen till operationssjuksköterska består av både teori och praktik. Andelen praktik varierar något mellan utbildningarna med den utgör i regel mellan 12–14 veckor av den totala utbildningstiden.
Vad gör en operationsskötsköterska?
Som operationssjuksköterska så är du en värdefull mellanhand mellan patienten och kirurgen. Du ansvarar för patientens omvårdnad före, under och efter en operation. Det betyder att du kommer att möta patienter som är i olika skick och faser i sin vård. Utöver det är det operationssjuksköterskans ansvar att se till att operationssalen är i iordningställd på korrekt sätt och att all utrustning och material finns på plats.
Det är viktigt att man besitter att högt teknisk kunnande då man som operationssjuksköterska så ansvarar för teknik och verktyg som kirurgen använder under operationen. Under operationen assisterar du kirurgen med de instrument som behövs och det är därför viktigt att du förstår arbetsflödet och har bra timing. Under operationen är det också du som operationssjuksköterska som leder arbetslaget som finns kring kirurgen. När operationen är avslutad så är det ditt arbete att sköta omläggningen av operationssåret och dokumentera arbetet.
Eftersom operationer sker dygnet runt och alla dagar i veckan så kan dina arbetstider variera. Som operationssköterska behöver du vara bra på att möta människor. Noggrannhet är en egenskap som är högt värderad om du vill bli operationssjuksköterska.
Efter utbildningen
Det finns en stor efterfrågan på operationssjuksköterskor på arbetsmarknaden. Du kan arbeta inom offentlig eller privat sektor. En stor fördel med yrket är att efterfrågan är stor i hela landet, vilket gör din bostadsort mer flexibel. Vill du ytterligare fördjupa dig i studier så kan du läsa vidare mot eller master-, licentiat och doktorsexamen.