Optikerprogrammet
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Optikerprogrammet
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Optikerassistent med säljkompetens
-
Yrkesutbildning
-
16 900 SEK
-
Distans
Optikerassistent med specialisering inom ögonhälsa
-
YH-utbildning
-
2025-09-08
-
40 veckor
-
Klassrum
Senare del av Optometri och synvetenskap, masterprogram
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Vår 2025
-
Distans
Optikerassistent
-
YH-utbildning
-
Flera starter (2)
-
Distans med träffar
Optikerprogrammet
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Optikerprogrammet
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Klassrum
Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ögonsjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Höst 2025
-
Distans
Vad gör en optiker?
Som optiker är du specialist på synen och ögat, både normala och sjuka förändringar, men också på att upptäcka, mäta och korrigera synfel. Optiker är ett så kallat Legitimationsyrke, vilket innebär att en optiker lyder under hälso- och sjukvårdslagen och står under Socialstyrelsens tillsyn.
En optiker har mycket kontakt med kunder, varför det är viktigt att du tycker om service och är duktig på att kommunicera. En optikers arbetsdag handlar mycket om att förstå vad kunden har för problem och hur det ska kunna rättas till. Det görs genom synundersökningar och rekommendation av glasögon eller kontaktlinser. Om en optiker hittar en sjuklig förändring i ögat måste hen remittera kunden till en ögonläkare.
Vilken utbildning krävs för att bli optiker?
Om du vill arbeta som legitimerad optiker i framtiden finns det två utbildningar att välja på, en på Karolinska Institutet i Stockholm och en på Linnéuniversitetet i Kalmar. Utbildningarna bedrivs på heltid i tre år och leder till en optikerexamen. Det innebär att du har legitimations- och kontaktlinsbehörighet. För att få själva legitimationen ansöker du hos Socialstyrelsen.
På en optikutbildning studerar du optometri och optiska tekniker, där både teori och praktik kommer till användning. Optometri är läran om synfel, korrektionsglas och synhjälpmedel. Under utbildningstiden finns det ofta möjlighet till utbytesstudier och båda optikerutbildningarna innehåller praktikperioder.
Efter examen finns möjligheter till vidareutbildning, inom exempelvis undersökningar av barn, behandling av samsynsproblem, avancerad optometri eller diagnostik av ögonsjukdomar.
Vem passar en optikerutbildning för?
Eftersom optiker har mycket kundkontakt är det viktigt att ha en kommunikativ förmåga men också att vara uppmärksam för att på bästa sätt kunna hjälpa dina kunder. Utöver det är det bra om du är noggrann, samarbetsvillig och serviceinriktad.
Vad gör en optikerassistent och hur blir jag det?
För dig som är intresserad av ögats funktion och syn, finns det andra vägar att gå. Exempelvis kan du utbilda dig till säljare med specialistkompetens inom just optikbranschen, en utbildning som finns att hitta på yrkeshögskolor, eller till optikassistent. Som optikassistent utför du vissa förundersökningar innan den leg. optikern tar över, har kundkontakt i butiken och förklarar hur exempelvis kontaktlinser ska användas. Optikassistenten justerar också glasögonbågar och utför vissa enklare reparationer. För att bli optikassistent behövs ingen specifik utbildning, utan du lärs upp direkt på arbetsplatsen. Däremot är det mycket uppskattat om du sedan tidigare har gått en utbildning inom vård och omsorg.
Stort lycka till med din optikerutbildning!