Filtrera efter
Psykoterapeut
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Vill du hjälpa människor att komma ur psykisk ohälsa och hjälpa dem att få en bättre vardag? Genom en utbildning till psykoterapeut blir du expert på samtalsterapi och kan ge behandling till personer med olika typer av psykologiska besvär. 

Vad innehåller en psykoterapeututbildning?

Under en psykoterapeututbildning får du fördjupade kunskaper om hur du utreder psykologiska besvär och hur du genomför en behandling.

För att kunna bli legitimerad psykoterapeut behöver du gå din utbildning vid ett universitet. Men det finns även andra utbildare som erbjuder utbildningar inom ämnet så att du kan arbeta som till exempel friskvårdsterapeut, motivationscoach eller beteendeterapeut.

Exempel på innehåll i en psykoterapeututbildning:

  • Anknytningsteori
  • Inlärningspsykologi
  • Vetenskapsteori
  • Etik
  • Lagstiftning
  • Journalföring
  • Utvecklingspsykologi

Psykoterapeututbildningar

Upplägget på utbildningen kan variera beroende på lärosäte och vilken typ av utbildning du väljer. Ofta innehåller den en blandning mellan teoretiska genomgångar och praktiska övningar Det finns även utbildningar inom området som du kan läsa på distans.

Vad gör en psykoterapeut?

En psykoterapeut arbetar med att ge terapi till människor som på ett eller annat sätt lider av psykiska besvär. Det kan vara individer, familjer eller grupper. Psykoterapeuten är expert på samtalsbehandling och hjälper människor som har psykiska problem och även de som vill ha hjälp med personlig utveckling.

Att undersöka problem, kartlägga hinder och hitta lösningar för klienterna är några av arbetsuppgifterna för psykoterapeuten. Behandlingen kan till exempel göra att det beteende som hindrar klienten förändras och att klienten ska komma i kontakt med sina känslor genom att förstå att acceptera dem. Vilka metoder som används beror på vilken form av psykoterapi man använder i behandlingen. Exempel på behandlingsformer är:

  • Psykodynamisk terapi (PDT)
  • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
  • Psykoanalys

Så utbildar du dig till psykoterapeut: tre steg 

Om du vill bli psykoterapeut ska du vara förberedd på många år av studier – det är en av Sveriges längsta utbildningar. Antagningskraven kan skilja sig en aning mellan utbildningarna, kontrollera med den utbildning du vill gå vilka krav det är som gäller.

  1. Först och främst ska du ha en människovårdande kandidat- eller yrkesexamen i grunden. Bland de vanligaste är psykologexamen, läkarexamen eller socionomexamen. Efter din examen ska du även gå en basutbildning i psykoterapi, om du går psykologutbildningen så är den redan inkluderad.
  2. Efter detta ska du arbeta i minst två år inriktat på psykoterapi, sedan är du behörig att söka påbyggnadsutbildningen till psykoterapeut. 
  3. Psykoterapeututbildningen brukar motsvara 3 års studier på halvfart, eller 90 hp. När utbildningen är avslutad ansöker du om psykoterapeutexamen från din högskola eller universitet.

Legitimation 

Titeln psykoterapeut är skyddad, vilket innebär att du måste vara legitimerad för att få kalla dig psykoterapeut. Du ansöker om din legitimation hos Socialstyrelsen efter att du har fått din examen.

Arbeta som psykoterapeut

Om du arbetar som psykoterapeut kan du arbeta som anställd inom hälso – och sjukvården. Till exempel inom psykiatrin, på vårdcentraler eller med familjerådgivning. Du kan också välja att starta eget företag och bedriva terapi i egen regi.

Skillnaden mellan psykoterapeut, psykolog och psykiatriker

Psykoterapeut kan ibland blandas ihop med andra yrken som psykolog och psykiater eftersom arbetsuppgifterna för de olika titlarna kan vara dom samma – alla tre kan arbeta med att ge samtalsterapi. Det är viktigt att du vet hur utbildningsbakgrunden skiljer sig för de olika yrkena.

  • Psykiater – legitimerad läkare som vidareutbildar sig till att få specialistkompetens i psykiatri.
  • Psykolog – legitimerad psykolog har gått en femårig universitetsutbildning till psykolog plus ett år praktik.
  • Psykoterapeut – utbildad specialist i samtalsbehandling.