Filtrera efter
Revisor
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Revisor

Reportage inom Revisor

Läs en revisorsutbildning

Vad är revision?

Revision innebär en kvalitetskontroll av information kring ekonomiska förhållanden som bolag eller föreningar, även kallat näringsidkare, efterlämnar till marknaden. Syftet är att skapa förtroende mellan näringsidkaren och dess intressenter, exempelvis leverantörer, investerare och kunder. Detta ligger sedan till grund för goda affärer. Övriga intressenter som även intresserar sig för säkerställning av bolags bokföring är myndigheter som Bolagsverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Vad gör en revisor?

Som revisor arbetar du med att oberoende granska och göra uttalanden om verksamhetens ekonomiska förhållanden. I arbetet ingår att göra konstateranden om huruvida bokföringen både är tillförlitlig och utförd enligt lagen och i enlighet med branschpraxis. Mer konkret och förenklat kommer du som revisor att granska transaktioner, händelser eller processer såsom bolagets årsredovisning, bokföring och styrelsens och VD:ns förvaltning. Utöver den granskande rollen får du som revisor även ofta anta en rådgivande och problemlösande roll åt dina kunder med syfte att utväxla tankar och idéer om kundens verksamhet.

Vad innebär en revisorsutbildning?

För dig som är intresserad av att bli revisor krävs att du genomför både en teoretisk och en praktisk utbildning. Totalt sträcker sig detta över åtta år och därefter avlägger man ett prov för revisorsexamen. Följande punkter är uppställda krav från Revisorsinspektionen för att bli auktoriserad revisor:

  • Din teoretiska utbildning måste studeras på ett universitet/högskola i Sverige och måste som lägst leda till en kandidatexamen i företagsekonomi eller motsvarande.
  • Din praktiska utbildningen måste innebära handledning av auktoriserad eller godkänd revisor och sträcka sig över minst tre år.
  • Din utbildning ska totalt pågå i åtta år. Tre års teori, tre års praktik och de återstående två åren avgör du själv hur du vill fördela, antingen praktik eller teori.

En fullständig revisorsutbildning innebär att du behöver studera följande:

  • Företagsekonomi, 90 hp.
  • Beskattningsrätt, 15 hp.
  • Handelsrätt, 30 hp.
  • Övriga obligatoriska ämnen (exempelvis matematik och statistik).

Läs en revisorsutbildning

Revisorsutbildningar i populära studentstäder

En revisorsutbildning kan du studera vid flertalet universitet och högskolor i Sverige. De ämnen som du behöver tillgodoräkna dig för att bli revisor återfinns oftast i ekonomiprogram på kandidatnivå, såsom företagsekonomi, matematik och statistik. Sedan kan du välja att komplettera din utbildning med resterande obligatoriska kurser som beskattningsrätt och handelsrätt. Sveriges universitet och högskolor har ett stort utbud av ekonomiprogram och du kan bland annat studera i några av de populära studentstäderna som Lund och Uppsala men också i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kan jag studera en revisorsutbildning som yrkesutbildning?

Revisorsutbildningar sker endast på universitets- och högskolenivå. Du kan därför inte studera till revisor genom andra utbildningsformer, exempelvis YH- eller yrkesutbildningar.

Finns det kurser inom revision?

En del skolor erbjuder kurser inom revision. Viktigt att tillägga dock är att en kurs inte leder till en revisorstitel, men kan vara ett bra alternativ för dig som är intresserad eller som precis har börjat arbeta på en revisionsbyrå och vill skaffa dig grundläggande kunskaper om yrket.

Vem passar som revisor?

För att arbeta som revisor kan det vara till stor fördel om du har följande egenskaper:

  • Du gillar att arbeta med siffror
  • Du är noggrann och strukturerad
  • Du är stresstålig och kan arbeta under press