Filtrera efter
Signaltekniker / Signalprojektör
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Artiklar inom Signaltekniker / Signalprojektör

Populära platser

Reportage inom Signaltekniker / Signalprojektör

Utbildningar till signaltekniker

Varför ska jag gå en utbildning till signaltekniker?

Om du tycker om tåg, har ett intresse för teknik och dessutom är stresstålig och noggrann passar nog en utbildning till signaltekniker dig perfekt. Det är en stor fördel om du tycker om träning och hälsa eftersom det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och rörlighet.

Förmågor som är bra att ha eller öva upp om du funderar på att gå en utbildning till signaltekniker:

  • Handlingskraftig
  • Flexibel
  • Problemlösning
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålig
  • Ansvarsfull

Hur blir jag signaltekniker?

För att bli signaltekniker krävs en vidareutbildning efter avklarade gymnasiestudier. Om du där har läst en linje som innehåller el, järnväg, signal eller energi krävs en yrkeshögskoleutbildning inom järnvägsspecifik signalteknik efteråt. Den är vanligtvis ett år lång.

Alternativa vägar till en signalteknikerutbildning är via en arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning.

För att efter utbildningen kunna anställas som signaltekniker krävs B-körkort. Transportstyrelsen kräver också att du uppfyller vissa medicinska krav. Du måste ha genomgått en läkarundersökning som visar att det inte finns några hinder av hälsoskäl. Undersökningarna ska göras regelbundet, när beror på din ålder.

Sjukdomar eller tillstånd som kan innebära problem om du vill bli signaltekniker:

  • Hjärtsjukdom
  • Diabetessjukdom som behandlas med läkemedel
  • Epilepsi eller andra neurologiska tillstånd
  • Sömn- och vakenhetsstörningar

Om du är drabbad av något av ovan nämnda tillstånd kan du kontakta Transportstyrelsen för att fråga om din sjukdom utgör ett bekymmer. Din syn och hörsel ska också vara så bra att trafiksäkerhetsmässigt viktig information kan uppfattas utan svårighet.

Vad gör en signaltekniker?

Kortfattat så arbetar en signaltekniker med att det finns fungerande signalsystem inom järnvägen. Signalsystemet kontrollerar och styr järnvägstrafiken, det är via det som förarna får viktig information som gör att de kan framföra tågen på ett säkert och tryggt sätt. Det ställer stora krav på signalteknikerns säkerhetsmedvetenhet.

En signaltekniker sköter drift, underhåll, felavhjälpning och byggnation av signalsystemen. Det innebär bland annat att du i din yrkesroll kommer att utföra service på vägskyddsanläggningar och besiktiga ställverk.

Du kommer att arbeta i huvudsak utomhus och i arbetslag hos järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystemet. Mycket av arbetet sker via digital informationsteknik och du får inte vara rädd för pappersarbete eftersom dokumentation av kontroller och felrapporter kommer att ingå i arbetet.

Hur ser min framtid ut efter en utbildning till signaltekniker?

Som färdigutbildad signaltekniker arbetar du hos järnvägsentreprenörer, det finns ett antal stora företag i branschen men också några små. Oftast sker arbetet under dagtid men även natt- och helgarbete kan förekomma. Det händer ibland att signaltekniker arbetar på annan ort i perioder och jour förekommer.

Om du vill så kan du som signaltekniker välja att vidareutbilda dig till säkerhetskontrollant. Vi på Studentum önskar dig till en början lycka till med din utbildning till signaltekniker!