Mer om Skrivande
För dig som tycker om att skriva finns många vägar att gå. Du kan exempelvis studera till copywriter om du vill arbeta inom reklambranschen, du kan läsa manusförfattarskap, storytelling, textdesign och skönlitterärt skrivande och mycket mer. Skrivande utbildningar hittar du inom de flesta utbildningsformerna i Sverige. Här nedan kan du läsa lite mer om några av de olika yrkena du kan bli.
Copywriter
Som copywriter ansvarar man för allt textmaterial i olika reklamprojekt. Det kan vara allt ifrån att sätta text på ett tvättmedelspaket till stora tunnelbanereklamskyltar. Copywritern arbetar ofta i projektgrupp tillsammans med en Art Director och en projektledare, där var och en svarar för olika delar av uppdraget. Om du vill bli copywriter kan du läsa ett flertal olika yrkesutbildningar runt om i Sverige. Det krävs hårt arbete och konkurrensen om jobben på byråer är stor. Många copywriters är egen företagare och frilansar.
Manusförfattare
Som manusförfattare kan du arbeta med att skriva texter till filmmanus, teaterpjäser eller varför inte musikvideor och TV-program. Du kan även skriva långa texter till rörliga medier och e-learningprojekt.
Skrivande utbildning på högskola och universitet
På universitet och högskola hittar du högre utbildning inom skrivande. Du kan exempelvis läsa litteraturvetenskap, litterär gestaltning och textdesign. För att studera på högskola och universitet krävs det ibland vissa förkunskaper eller behörighetskrav för att få börja studera. Specifikationer på dessa hittar du i informationen om utbildningen.
» Utbildningar på högskola och universitet i skrivande / litteratur
Skrivande utbildning på folkhögskola
Om du vill läsa en kreativt utbildningar i skrivande och litteratur kan du välja att göra det på folkhögskola. På folkhögskolan utgår mycket av undervisningen ur eget material och många lektioner handlar om att läsa upp sin egen och andras text i grupp. Tyngden ligger på dig som individ och att du utvecklas.
» Utbildningar på folkhögskola i skrivande / litteratur
Yh-utbildningar inom skrivande och litteratur
Yh-utbildningar är en ny utbildningsform i Sverige. Tanken är att Yh-utbildningar ska ersätta de populära Ky-utbildningarna. Bakom Yh-utbildningarna står Myndigheten för Yrkeshögskolan som är den myndighet som beslutar vilka utbildningar som ska finnas och det är även de som ska säkerställa kvaliteten på utbildningen. Yh-utbildningarna är ofta kortare än universitetsstudier och de innehåller ofta mycket praktik då man som student får vara ute på ett företag. Praktikperioden är ovärderlig för dig som snabbt vill ut i arbetslivet efter avslutad utbildning.
» Yh-utbildningar i skrivande / litteratur
Utbildningar i skirvande och litteratur på distans
Om du inte vill eller kan flytta ifrån din hemort så finns det många distansutbildningar i skrivande och litteratur som du kan välja bland. För att plugga på distans är det oftast bara en dator med internetuppkoppling som behövs då den mesta lärarledda undervisningen sker över skolans nätbaserade plattform.
» Distansutbildningar i skrivande / litteratur
Yrkesutbildningar inom skrivande och litteratur
Vill du arbeta i en kreativ bransch kan en yrkesutbildning vara ett bra sätt att utbilda sig. Yrkesutbildningar inom skrivande innebär också att du får en praktikperiod under utbildningens gång som är ett bra sätt för dig att skapa värdefulla kontakter inför framtiden och samtidigt visa vad du går för. Både yrkesutbildningar och Yh-utbildningar har hög statistik på studenter som får jobb efter avslutad utbildning. I många fall så hög som 90 procent.
» Yrkesutbildningar i skrivande och litteratur
Skrivande utbildning på komvux
För att göra dig behörig för högre studier eller plugga dig till en spetskompetens kan du läsa en skrivande utbildning på komvux. Spetskompetens är något som allt fler anammar då det hjälper till att öka chanserna till arbete i framtiden.
» Komvuxutbildningar i skrivande och litteratur