Vad utmärker en bra studentstad? 🎓 Svara i vår snabba undersökning! 

Filtrera efter
Smide / Metall
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning
Annonser

Silversmedsutbildningar

Att läsa en utbildning inom smide och metall passar dig som tycker om att arbeta med händerna och vill lära dig mer om exempelvis järn, silver och guld. Kanske vill du bli smyckesdesigner och tillverka egna smycken av olika slag? Eller vill du jobba i en smidesverkstad? Det finns många olika vägar att gå efter en smides- och metallutbildning. Större industrier kan behöva dina kunskaper, men du kan också starta eget och bli egen företagare som t.ex. silver- eller guldsmed.

Att arbeta som guldsmed eller silversmed

En silversmed arbetar i bl.a. silver, guld, koppar och mässing. Historiskt sett har silversmedsyrket inneburit att formge föremål med en "kropp", det vill säga vaser, skålar, ljusstakar, askar med mera. Idag tillverkar silversmeder både föremål med kropp och mindre föremål så som smycken.

Som utbildad guldsmed kan du arbeta i både silver och guld. Guldsmeder arbetar främst med att tillverka, omforma och laga smycken. Det som skiljer guldsmeden från silversmeden är att guldsmeden kan utföra små detaljarbeten och tillverka stenfattningar.

Utbildningar inom guld- och silversmide fokuserar främst på konsthantverket. Detta innebär att du lär dig den konstnärliga process som det innebär att formge hantverk. Ibland kan även kurser i teckning, målning och presentationsteknik ingå i utbildningen. Detta för att du ska få en chans att utveckla din formkänsla och ditt designtänkande.

Att jobba som smed, svetsare eller stålbyggare

Begreppet "smed" täcker flera olika yrken. Guld- och silvsermeder arbetar oftast med rent konsthantverk, som beskrivet ovan. Den vanligaste sortens smeder kallas ofta stålbyggare (eller svetsare). Dessa jobbar med montage och tillverkning på byggen och i industrin, inom stålverk och på plåtslagerier samt på smidesverkstäder med hantverksmässig tillverkning,  Dessa smeder jobbar med olika typer av svetsmetoder, t.ex. MIG och TIG. Ofta tillverkar man olika detaljer i metaller som aluminium, rostfritt stål och svartjärn. För de flesta uppdrag inom detta yrke krävs att du har svetslicens.

Smeder kan också använda sig av hammare och olika typer av pressar för att bearbeta materialet maskinellt. De kan även använda andra maskiner och verktyg, som till exempel gradsaxar och valsar.

Smeder utför ofta beställningsarbeten. Exempel på sådana jobb är inrednings-, konstruktions- och utsmyckningsdetaljer i samband med byggnation eller ROT-jobb.

En fullt utbildad smed med mycket erfarenhet av yrket blir något av en allkonstnär som kan behärska olika material och flera olika svetstekniker.