Filtrera efter
Spelutveckling
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning
Annonser

Fler kategorier inom Spelutveckling

Spelindustrin är en av världens snabbast växande branscher och behovet av kompetens ökar för varje år. Branschen behöver personer som kan arbeta med att utveckla spel men det blir även allt vanligare med 3D-grafik i andra sammanhang. Spel blir tillgängligt för fler och fler, både i och med att levnadsstandarden höjs för jordens befolkning men också i och med att användadet av smartphones snabbt breder ut sig. Ny utveckling som VR och AR ställer nya krav på arbetskraften och utbildningarna.

spelutvecklareVad gör en spelutvecklare?

Man kan arbeta med många olika delar av spelutveckling men några av de vanligaste titlarna är speldesigner, grafiker, programmerare eller projektledare. 

Som speldesigner är du med och skapar ett färdigt spel från en idé. Arbetet att ta en idé och göra den till en spelbar och sammanhängande helhet är väldigt utmanande. Det gäller att den färdiga produkten blir så komplett som möjligt. Det kan till exempel handla om allt från att storyn ska vara engagerande till att designa banor på ett sätt att tempot håller en bra nivå och följer den tänkta dramaturgin. Sedan måste man väga in spelets alla olika element så som medspelare, miljö, uppdrag och story så att det hänger ihop. Speldesignern har ofta en projektledande roll då denne ofta har en övergripande koll på helheten och grundidén bakom spelet.

Grafikern i spelutvecklingen får speldesignerns jobb att komma till liv genom grafik och design. Det är grafikern som skapar utseendet i världarna, karaktärerna, objekten med mera. Det är även upp till grafikern att skapa den rätta stämningen i en miljö, om en plats eller ett ögonblick i ett spel ska vara mystiskt för att följa dramaturgin måste grafikern kunna gestalta detta i 3D-grafik.

Arbetsuppgifterna för en programmerare är i mångt och mycket detsamma som för en vanlig programmerare. Du får in uppgifter om hur ett spel ska fungera och med hjälp av programmeringsspråk skapar du själva motorn i spelet. Mycket av programmerarens jobb kanske inte är lika väl synligt för den vanliga spelaren som grafikerns jobb, men ack så viktigt.

Oavsett vilken inriktning man har som spelutvecklare är det alltid viktigt att kunna kommunicera bra. Ofta har exempelvis designern ett förslag om hur ett spel ska svara och vad som ska hända i olika situationer. Det blir då programmerarens uppgift att se till att spelet får de funktioner som gör att det följer de kommandon som spelaren sedan ger.