Doktorsexamen inom ekonomi
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
Höst
-
3 år
-
Klassrum
Kandidatexamen i ekonomi och administration
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
2025-08-11
-
3 år
-
Klassrum
Masterexamen i ekonomi och företagsekonomi
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
2025-08-11
-
2 år
-
Klassrum
Kandidatexamen i företagsekonomi, ekonomi och datavetenskap
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
2025-08-11
-
3 år
-
Klassrum
Har du planer på att plugga i Norge? Norge är ett vackert land med sina fjordar, höga fjäll och mäktiga kustlinje. Som nordbo har du dessutom fördelar när det kommer till antagningen av studenter till universitet och högskolor i Norge. Detta är exempel på hur samarbetet underlättar för dig som vill studera i Norge:
- Du som svensk medborgare har samma rätt att söka en utbildning i ett nordiskt land som de norska medborgarna har.
- Du kommer att kunna tillgodoräkna dig din utbildning i alla nordiska länder.
- De nordiska länderna ska även ömsesidigt erkänna de andra ländernas examina. Det vill säga att din norska examen är lika giltig i Sverige som i Norge.
Ansökan till högre utbildningar i Norge
Du som vill söka en utbildning i Norge, gör det via servicerorganet för studier i Norge, som heter Samordna Opptak. Där skapar du ett konto och kan sedan söka till en eller flera utbildningar du är intresserad av. Efter att du gjort din ansökan och ansökningstiden passerat, kommer du att kunna ladda ner särskilda formulär via samma hemsida. Där fyller du i ansökan, dina betyg, kompetensbevis, referenser med mera. Formulären och kopior på betyg skickar du sedan direkt till universitet eller högskolan. Tänk på att det är viktigt att du tackar ja i tid om du blir antagen till en utbildning. I annat fall mister du din studieplats.
Som svensk medborgare behöver du inte översätta dina betyg, kompetensbevis och referenser. Det är dock viktigt att du har med dig originalen till kopiorna du skickade in med formulären, om du börjar läsa vid en norsk skola. Skolorna gör nämligen stickprov under den första terminen för att upptäcka falska/missvisande uppgifter. Om dina uppgifter är falska, eller om du saknar originalen, kan dina studier komma att avbrytas.
Finansiering och boende
Du som ska studera i Norge, vill förmodligen söka studiestöd. Det vanligaste är söka studiestöd för utlandsstudier via CSN. Du kan även söka studiestöd via norska Lånekassen, om du uppfyller en eller flera kriterier. Läs mer om detta på deras hemsida.
I Norge betalar alla studenter en terminsavgift som betalas in till den studentorganisation som respektive utbildningsinstitution är knuten till. Syftet med avgiften är att täcka utgifter som är kopplade till välfärdsbehovet på läroanstalten, exempelvis sjukvård och träning men den innefattar också för att du ska få rätt att skriva tentor. Avgiften varierar från skola till skola så kontakta den skola du är intresserad av för att få veta hur mycket avgiften ligger på.
Att hitta boende i en ny stad kräver planering, också i Norge. I Norge är alla universitet och högskolor anslutna till en studentorganisation, och många av dessa har studentlägenheter som de hyr ut. Det är dock högt tryck på dessa bostäder, så var ute i god tid om du skulle vilja bo i en sådan. Precis som i Sverige finns även möjligheten att hyra en lägenhet av en privat värd.
Övriga utbildningstyper
Norge är likt Sverige när det kommer till utbildningstyper. Du som inte vill studera på akademisk nivå kan välja mellan dessa utbildningstyper:
- Folkehøgskole (folkhögskola)
- Fagskole (Norges motsvarighet till yrkeshögskola)
- Profesjonsstudier (yrkesutbildning)
Kontakta skolan du vill söka till (som inte är universitet/högskola) för att ta reda på om de tar in studenter från Sverige.