Studie- och yrkesvägledarprogrammet - Reguljär utbildning
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Klassrum
Studie- och yrkesvägledarprogrammet - Reguljär utbildning
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Studie och yrkesvägledarprogrammet passar dig som har ett intresse för att hjälpa andra. Du kommer att få lära dig att vägleda och informera människor om vilken utbildning, yrke eller karriär de kan välja.
Vilka ämnen läser man på studie- och yrkesvägledarprogrammet?
Studie och yrkesvägledarprogrammet är en varierad utbildning som innehåller både beteendevetenskapliga- och samhällsvetenskapliga ämnen. Du kommer att få förståelse för hur samhälle, arbetsliv och utbildning fungerar och organiseras. Andra ämnen som du kommer att studera är psykologi, pedagogik och sociologi för att förstå människor och grupper samtderas val när de väljer utbildning och arbete. Utbildningen ger dig olika verktyg du behöver för att vägleda med kurser som coaching, rehabilitering, karriärutveckling och om omställningar.
Om du motiveras av att hjälpa andra, inspirera och har ett intresse för samhället passar studie- och yrkesvägledarprogrammet dig jättebra!
Var kan man studera studie- och yrkesvägledarprogrammet?
Du kan välja att plugga studie- och yrkesvägledarprogrammet på en högskola eller ett universitet. Det är en 3-årig utbildning på heltid som omfattar 180 hp. Det finns även möjlighet till praktik för att utöva dina kunskaper i arbetslivet under utbildningens tid. Studenter kan till exempel välja att praktisera på en skola och därmed få erfarenhet av att hjälpa elever att välja utbildning.
Utbildningen kan antingen ske på skolans lokaler eller på distans beroende på vilken skola och program du väljer. Om du är intresserad av att plugga utomlands finns även möjlighet till en utbytestermin eller studera på skolor utomlands som motsvarar studie- och yrkesvägledarprogrammet i Sverige.
Behörighet till studie- och yrkesvägledarprogrammet
För att kunna ansöka till studie- och yrkesvägledarprogrammet behöver du grundläggande behörighet och Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Urvalet baseras på betyg eller högskoleprov.
Vad händer efter att du gått studie- och yrkesvägledarprogrammet?
Att arbeta som studie- och yrkesvägledare, även kallad SYV, innebär att motivera och stötta människor som ska göra ett utbildnings- eller karriärval. Majoriteten av de som studerat studie- och yrkesvägledarprogrammet jobbar inom skolsektorn, men efterfrågan växer också inom den privata sektorn där du kan arbeta på olika företag med karriärvägledning. Det finns flera valmöjligheter och efter utbildningen kan du välja den väg som passar dig.
Det är ett inspirerande jobb där du kan göra stor skillnad genom att använda din kunskap för att hjälpa människor i deras val!