Utbildningar inom tandvård
Inom tandvården arbetar tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister med att förebygga och behandla sjukdomar och skador i vår munhåla och det övriga käksystemet. Vilken behandling som behövs avgörs efter den utredning som tandläkaren gör. Som tandläkare arbetar du ofta tillsammans med en tandsköterska eller tandhygienist. Här nedan kan du läsa mer om olika yrken inom tandvården samt utbildningsalternativ.
Att arbeta som tandläkare
Tandläkarens arbete handlar om att förebygga och behandla sjukdomar och skador som uppstår i munhålan och käksystemet. Som tandläkare undersöker du patienter, ställer diagnoser, bestämmer vilken behandling som måste utföras och ansvarar för att behandlingen blir genomförd. Behandlingen kan sedan bestå av allt från förebyggande åtgärder till omfattande och avancerade operativa ingrepp. Det är tandläkaren som leder arbetet på tandläkarmottagningen och det är därför viktigt att kunna samarbeta med den övriga personalen.
Efter avslutad utbildning kan du välja att bli egenföretagare och arbeta som privattandläkare, eller om du vill arbeta som anställd inom folktandvården. Som tandläkare kan du även arbeta som lärare, specialist eller inom forskningsvärlden.
Tandläkarutbildningen i Sverige
För att bli tandläkare måste man gå tandläkarprogrammet på en högskola eller ett universitet. Andelen patientbehandlingar ökar under utbildningens gång. De teoretiska, medicinska och odontologiska studierna varvas allltså med den träning som behövs för att du som student, under slutet av utbildningen, ska kunna arbeta självständigt som tandläkare. Studiernas upplägg är beroende av vilken ort du väljer att studera på. För närvarande finns tandläkarprogrammet på fyra orter i Sverige. Att utbilda sig till tandläkare omfattar 300 högskolepoäng, vilket betyder fem års studier på heltid.
Efter att du fått din legitimation som tandläkare och arbetat i två år kan du vidareutbilda dig. Inom tandvården finns åtta specialistinriktningar; tandreglering, pedodonti – ortodonti – barntandvård, oral protetik – proteser med mera, käkkirurgi, endodonti – rotbehandling, parodontologi – tandlossningssjukdomar, bettfysiologi – besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur och odontologisk radiologi. Sveriges Tandläkarförbund har även ett brett urval av kurser som erbjuds årligen för att tandläkare och övrig tandvårdspersonal ska hålla sik uppdaterade i takt med den snabba utvecklingen.
Tandläkarstudier utomlands
Vill du åka utomlands under tandläkarutbildningen? Den möjligheten finns! Ofta har du som studerar till tandläkare på ett svenskt universitet möjligheten att åka som utbytesstudent till något utländskt universitet under en eller flera terminer. Det finns även möjlighet att läsa hela utbildningen utomlands. Den svenska tandläkarutbildningen är godkänd inom EU/EES vilket gör att arbetsmarknaden inte behöver begränsas till just Sverige.
Att arbeta som tandhygienist
Som tandhygienist arbetar du främst förebyggande. Du verkar för en bättre munhälsa genom att informera och undervisa både enskilda patienter och grupper i exempelvis skolor. Som tandhygienist kan du vara verksam både inom privat- och offentlig tandvård. I ditt dagliga arbete undersöker du munhålan, tar saliv- och bakterieprov, tar bort tandsten samt andra beläggningar på tänderna. Som tandhygienist kan du vara anställd inom folktandvården, hos privatpraktiserande tandläkare, på landstingets tandhälsovårdsavdelning eller på sjukhus. Det finns också flera specialistutbildningar inom exempelvis tandreglering, barntandvård eller tandlossning.
Utbildning till tandhygienist
Utbildningen till tandhygienist omfattar två till tre års studier och finns på flera högskolor och universitet runt om i landet. Efter grundutbildningen på två år är du berättigad en tandhygienist legitimation. Om du väljer att läsa ett tredje år så innebär det fördjupning inom oral hälsa; barn- och äldretandvård, uppsökande verksamhet för äldre och /eller funktionshindrade och fördjupande studier för ett vetenskapligt arbetssätt samt tobaksmissbruk och andra missbruk.
Att arbeta som tandsköterska
Som tandsköterska arbetar man med tandvård, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Tandsköterskan arbetar i team med tandläkaren och assisterar honom eller henne vid undersökning och behandling av patienter. I arbetsuppgifterna ingår också att rengöra och sterilisera instrument, liksom att se till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. Tandsköterskan har också en del administrativa arbetsuppgifter som att ta emot patienter och telefonsamtal, samt fakturering och journalhantering.
Utbildningar till tandsköterska
Tandsköterskeutbildningen finns idag som yrkeshögskoleutbildning (Yh), vilken ses över av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Den är två år lång och omfattar 400 Yh-poäng.
Arbetsmarknaden inom tandvården
Arbetsmarknaden inom tandvården ser ljus ut och enligt de rapporter som finns kommer behovet av personal inom tandvården att vara fortsatt stort även inom de kommande fem åren. Stora pensionsavgångar kommer framöver, särskilt inom yrkesgrupperna tandläkare och tandsköterska. Arbetsmarknaden ser med andra ord stabil ut för de som väljer att utbilda sig inom dessa områden.