Specialistsjuksköterska med inriktning ambulanssjukvård
-
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
-
Distans
Tycker du om att arbeta med människor och skulle vilja hjälpa de som behöver hjälp? Som undersköterska kan man arbeta inom exempelvis akutsjukvården, psykiatriska vården, på vårdcentraler, hemtjänsten eller äldreboenden.
Grunden i arbetet som undersköterska är omvårdnad av människor som är sjuka eller som av andra anledningar behöver hjälp. Med omvårdnad menas att man hjälper människor med vardagliga uppgifter som de själva inte klarar av. I jobbet som undersköterska ingår även att dokumentera patienternas tillstånd och de åtgärder som utförs.
Varierande arbetsuppgifter som undersköterska
Som undersköterska arbetar man nära patienten och det är därför viktigt att man har ett stort människointresse, tålamod och förmåga att förstå patienternas situation.
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var någonstans man arbetar. På ett sjukhus kan det exempelvis handla om att kontrollera puls och blodtryck och inom hemvården kan det vara att man gör medicinska kontroller med mera.
Fler olika typer av undersköterskeutbildningar
Vård- och omsorgsprogrammet
Man kan utbilda sig till undersköterska genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux och på så sätt bli behörig att arbeta som undersköterska.
Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.
Specialistundersköterskeutbildningar
Det finns också en mängd vidareutbildningar inom Yrkeshögskolan, utformade för redan yrkesverksamma undersköterskor. Exempel på inriktningar är psykiatri, akutsjukvård, demensvård, palliativ vård, barn och ungdom samt operation- och intensivvård. Här hittar du vidareutbildningar för yrkesverksamma undersköterskor!