Filtrera efter
Akutsjukvårdare
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-6 av 6 träffar
Annonser

Populära platser

Utbildning akutsjukvård

Vad innebär akutsjukvård?

Akutsjukvård är en medicinsk specialitet som handlar om akuta och oplanerade skador där patienterna omedelbart behöver vård. Akutsjukvård finns på akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar. Akutläkare och akutsjuksköterskor är de yrkesgrupper som arbetar med akutsjukvård och deras främsta arbetsuppgift är att göra en första bedömning av skade- eller hälsoläget.  

Akutsjuksköterskor kan ha olika specialkompetens: anestesi-, intensiv- och ambulanssjuksköterskor är alla utbildade inom akutsjukvård.

Vilken utbildning krävs för att jobba inom akutsjukvård?

För att du ska kunna jobba med akutsjukvård i framtiden måste du vara utbildad och legitimerad sjuksköterska eller läkare och som läkare ha gjort din AT-tjänstgöring. Här kan du läsa mer om hur du utbildar dig till läkare och här om hur du blir sjuksköterska.

Om du redan är utbildad och vill skaffa specialistkompetens inom just akutsjukvård finns det en del valmöjligheter. Under utbildningen till akutläkare kommer du att inrikta dig mot akuta åkommor och skador och inte ett visst organ eller patient, exempelvis hjärtat eller barn. En påbyggnadsutbildning till akutsjuksköterska är ett år lång och bedrivs vid högskola eller universitet.

Det finns också flera vuxenutbildningar på Komvux som inriktar sig mot just akutsjukvård, för dig som vill få kunskap i medicinska åtgärder vid akuta skador och sjukdomar, första hjälpen eller vård före, under och efter operationer. De är inte sällan fördjupningskurser och kräver att du har läst en utbildning i vård och omsorg innan.

Gemensamt för utbildningstyperna är att du kommer att få insyn i etiska frågeställningar, till exempel hur du ska prioritera patienter som är i behov av vård, men också bemötande av personer i kris och chock.

Utbildning akutsjukvård

Vad bör jag kunna?

Du som är intresserad av att gå en utbildning inom akutsjukvård måste tycka om högt tempo men samtidigt kunna behålla lugnet i stressade situationer. Övriga förmågor som är bra att ha är:

  • Beslutsförmåga
  • Empati
  • En kommunikativ ådra
  • Noggrannhet
  • Social förmåga
  • Teknisk

Hur ser framtiden ut inom akutsjukvården?

Efter en utbildning inom akutsjukvård är chansen stor att du kommer att jobba inom offentlig sektor, på en akutmottagning, ambulans eller intensivvårdsavdelning. Även avdelningar som postoperation och intermediärvårdsavdelning är aktuella för dig som är akutläkare eller akutsjuksköterska.

Lycka till med studierna önskar vi på Studentum!