Psykologi 2a
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
Klassrum
Psykologi 1
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
Flera starter (2)
-
Klassrum, Distans, Distans med träffar
Människors miljöer
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
2025-01-06
-
Klassrum, Distans, Distans med träffar
Gerontologi och geriatrik
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
2025-03-17
-
10 veckor
-
Klassrum, Distans med träffar
Hälso- och sjukvård 1
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
Flera starter (2)
-
10 veckor
-
Klassrum, Distans, Distans med träffar
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
-
Enskilda kurser (Komvux)
-
Flera starter (2)
-
10 veckor
-
Klassrum, Distans, Distans med träffar
Samspel mellan människor
Beteendevetenskap är en beteckning för de vetenskaper som studerar människans och djurens beteenden från olika perspektiv. Beteendevetenskapen ligger nära psykologin, sociologin och pedagogiken. Fokus ligger på människans beteende och samspelen människor emellan – hur gruppen och individer påverkar varandra, hur organisationen interagerar med gruppen, och hur ett företag ska styras för att bli framgångsrikt på både kort och lång sikt.
Som beteendevetare har du en långsiktig trend i ryggen. Allt fler arbetsgivare lägger allt större vikt vid personalens hälsa, trivsel och kompetensutveckling. Det är här du som beteendevetare kan hjälpa ledningen att utveckla organisationen.
Vad gör en beteendevetare?
Som beteendevetare kan du arbeta inom flera områden. De yrken du söker påminner om socionomernas och personalvetarnas. Vad du väljer att arbeta med avgörs till stor del av inriktningen på de kurser du läst under din utbildning inom beteendevetenskap och vad du är intresserad av.
Att ansvara för utredningar, kompetensutveckling och olika behandlingar inom kommun, företagshälsovård och personal är ett axplock av en beteendevetares arbetsuppgifter. Det är också vanligt att beteendevetare arbetar i projektform tillsammans med andra yrkeskategorier inom kommunen eller det privata näringslivet. Fler och fler större organisationer anlitar nu även beteendevetare i sina forskningsprojekt.
Utbildning inom beteendevetenskap i Sverige
För dig som vill studera beteendevetenskap i Sverige finns det alternativ inom de flesta utbildningsformer. Merparten av utbildningarna inom beteendevetenskap finns på universitet och högskola och där är det vanligast med teoretiska program som leder fram till en kandidatexamen.
Även folkhögskolor har många utbildningar inom beteendevetenskap, vilka är främst inriktade mot yrket behandlingspedagog. Yrkeshögskolan erbjuder också utbildningar inom beteendevetenskap som främst riktar sig mot behandling och rehabilitering. Inom den privata yrkesutbildningen kan man hitta utbildningar inom coachning och mer specifika varianter av terapeuter.
Beteendevetenskap på universitet eller högskola
Under en utbildning inom beteendevetenskap på universitet eller högskola väljer du ofta något av ämnena psykologi, sociologi eller pedagogik som huvudämne och kombinerar sedan detta med kurser inom det fält du senare vill verka.
Som beteendevetare läser du ofta fram till en fil. kand. på 180 högskolepoäng, vilket innebär tre års heltidsstudier. Av de poängen är 90 högskolepoäng inom ditt fördjupningsämne. För en magisterexamen läser du 240 högskolepoäng varav 120 högskolepoäng är inom ditt fördjupningsämne. Vanliga tilläggsinriktningar till beteendevetenskap är arbetsvetenskap, organisationsvetenskap, ekonomi, arbetslivsvetenskap, systemutveckling, socialpsykologi och multimedia.
Beteendevetenskap på folkhögskola
För dig som vill ha en kortare utbildning inom beteendevetenskap där utbildningen är mer inriktad mot individen och där du kan studera mer i din egen takt, kan en utbildning inom beteendevetenskap på en folkhögskola passa. På folkhögskolan hittar du bl.a. utbildningar till behandlingspedagog, behandlingsassistent och fritidsledare som alla arbetar med beteendevetenskap. Längden på utbildningarna varierar från en termin upp till två år.
Beteendevetenskap på Yrkeshögskolan
Yrkeshögskoleutbildningar (YH) är eftergymnasiala utbildningar som utbildar i nära samarbete med näringslivet. För att en YH-utbildning ska få starta måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden efter yrkesgruppen. Längden på utbildningarna brukar vara ungefär två år och en stor del av utbildningstypen utgörs av praktik. Utbildningar inom beteendevetenskap som ges inom Yrkeshögskolan riktar sig främst mot behandling och rehabilitering.
Yrkesutbildningar inom beteendevetenskap
Om du väljer att läsa en yrkesutbildning inom beteendevetenskap kan du rikta in dig mot coachning, psykoterapi, samtalsterapi eller någon kognitiv behandlingsmetod. De pågår under allt från några veckor upp till flera terminer och är ofta lätta att bygga vidare på i takt med att du blir allt mer erfaren.
Utbildningar utomlands inom beteendevetenskap
Beteendevetenskap är ett internationellt erkänt ämne som du hittar på flera skolor runt om i världen. Att studera utomlands kan vara särskilt intressant om du efter avslutad utbildning vill arbeta inom ett internationellt företag.
Om du vill studera beteendevetenskap utomlands kan du göra det antingen via en svensk utbildningsagent som backar upp dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du söka själv direkt till skolan. Om du redan pluggar beteendevetenskap på ett svenskt universitet eller en högskola har du även möjlighet att åka iväg som utbytesstudent och då läsa en eller flera terminer i något annat land.
Vad tjänar en beteendevetare?
Lönen för en beteendevetare varierar beroende på sektor, utbildning, erfarenhet och arbetsuppgifter. För nyexaminerade beteendevetare varierar ingångslönen vanligtvis mellan 22 000-28 000 kronor i månaden. Efter tio år stiger lönen vanligtvis till mellan 28 000-36 000 kronor i månaden.
Lycka till med dina studier!